Nova studija: "Zelenilo" razmatra korišćenje biootpada za proizvodnju toplotne i električne energije

"Gradsko zelenilo" razmatra mogućnost izgradnje postrojenja za preradu biootpada, koji bi mogao da se koristi za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

U pitanju je takozvani "zeleni otpad" koji nastaje radom preduzeća na očuvanju postojećeg zelenila, a koji može da se iskoristi u energetske svrhe.

Preduzeće upravo putem javne nabavke traži projektante koji će analizirati potencijalnu investiciju kroz studiju opravdanosti, izračunati troškove i efekte, a potom uraditi i generalni projekat sa analizom kapaciteta, tipa, lokacije i funkcionalnosti pogona u koje bi preduzeće uložilo novac.
Cilj preduzeća je da sazna koji je energetski potencijal biorazgradivog otpada u svih korišćenja za kobminovanu proizvodnju toplotne i električne energije na bazi biogasa. Na projektantima je da uzmu u obzir relevantna iskustva drugih koji su se prihvatili ovog posla i efekata koje su imali.
 
Rok u kojem "Zelenilo" očekuje gotovu analizu je 45 kalendarskih dana od dana uvođenja projektanta u posao. Procenjena vrednost celog posla je 4,6 miliona dinara sa PDV, a ponude mogu da se podnesu do 9. januara 2023. godine.
 
Podsetimo, "Gradsko zelenilo" već tretira biootpad koji nastaje redovnim radom i to u sklopu kompostilišta preduzeća. Kompostiranjem se dobija upotrebljiva zemlja nalik humusu ili đubrivu, a u procesu se koristi lišće, pokošena trava, granje, šiblje, korov, piljevina itd.
  • @rocky7

    28.12.2022 07:32
    Da sećam se, išli smo zajedno u Kulu. Pripazi na naslov, oni i dalje "razmatraju" :)
  • ArthurDent

    27.12.2022 22:24
    Možda tada...
    ...počnu konačno da skupljaju granje i opalo lišće po gradu.
  • Rodoljub Tanasić

    27.12.2022 18:58
    Do 2005. god. radio sam u Gradskom zelenilu (Rukovodilac mehanizacije i Rukovodilac IT). Još tada sam napisao i obrazložio predlog načina „ubiranja“ biootpada (Zelenilo je u to doba imalo iverač, drobilicu za drvo), njegov transport, skladištenje i upotrebu. Na taj način bi se zagrevao tadašnji staklenik koji je bio na mestu sadašnjeg Lidla kod GSP, na šta se u ono vreme trošilo nekoliko desetima tona mazuta godišnje (i nikada ga nije bilo dovoljno!). Sva investicija se u to vreme svodila na kupovinu peći (bila je na tržištu i koštala je kao jednomesečna potrošnja mazuta) za sagorevanje biomase i priključivanja na sistem razvedenih cevi za grejanje staklenika.
    Rešenje nije obuhvatalo izradu peleta, što bi mogao biti samo mali iskorak iz oblika u kome je skladišten biootpad, a čime bi se moglo izaći na tržište danas preskupog i traženog peleta.
    Rešenje je uredno evidentirano u Prijemnom odeljenju Zelenila. I, naravno, nikad ni pogledano. Verovatno još tamo čuči!
    Ali to je bilo pre 17 godina! Dakle, toliko im je trebalo od mesta gde se leđa više ne zovu pristojno, pa do glave.
    SAMO 17 GODINA KASNE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.