FOTO: Partizanke na bilbordima u Novom Sadu

Značajne žene u vreme i nakon Drugog svetskog rata, istaknute borkinje u ratu i van njega, nalaze se na bilbordima u Novom Sadu u sklopu izložbe "Partizanke".
FOTO: Partizanke na bilbordima u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Reč je o izložbi koju realizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u sklopu projekta "Da nam raznolikost bude realnost: Do inkluzivnog društva kroz obrazovanje i kulturu", a autori radova su studenti i mladi umetnici koji su zajedničkim radom hteli da pokažu kako je antifašistička borba uvek savremena borba.
Kako navode u Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji, ova izložba tematizuje položaj žene tokom i nakon Drugog svetskog rata i teži da predstavi ključne borbe koje su vodile u jugoslovenskom društvu: da budu i borkinje u ratu ali, i sutkinje i političarke u miru. 
"Upravo je posleratna afirmacija žena proizašla iz njihovog aktivnog učešća u borbi koja je i doprinela masovnosti ženskog pokreta, a koji je konačno i preoblikovao ulogu koje su do tada imale u društvu. Ovom izložbom želimo da pokažemo da je antifašistički pokret u Jugoslaviji iznedrio jednu snažnu žensku komponentu koja je uspela da pokaže solidarnost sa ženama različitih nacionalnih pripadnosti u zemlji, kao i u svetu", poručuju u ovoj organizaciji.
 
Kako dodaju, biografije partizanki poput Silvire Tomazini, Elpide Karamandi i Ibe Šerifa Palikuća pokazuju da su i pripadnici manjina u Jugoslaviji bili aktivni u stvaranju antifašističkog pokreta, dok biografije prve ministarke u Vladi Republike Srbije Mitre Mitrović i predsednice Vrhovnog suda Nede Božinović pokazuju domete žesnke emancipacije. 
 
 
"Takođe, ličnost Jovanke Broz je snažno uticala na žene u Jugoslaviji jer je ona kroz aktivno učešće u ratu, a za šta je bila i odlikovana ordenom za hrabrost, i svojom ulogom supruge predsednika dala podsticaj ženama da se uključe u javni i privatni život", navodi se u saopštenju.
 
Studentima društvenih nauka i mladim umetnicima u radu su pomagale mentori: umetnica Darinka Pop-Mitić, istoričar Aleksandar R. Miletić i istoričar Srđan Milošević.
 
"Kultura sećanja na antifašizam se promenila u poslednjih nekoliko decenija i mladi autori su svojim radom podsetili na neke od dostignuća borbe, u prvom redu emancipaciju žena", zaključak je Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
 
Ova svojevrsna izložba je, osim u Novom Sadu, priređena i u Beogradu, Užicu i Čačku, a može da se pogleda do 8. januara.
  • Aleksej

    01.02.2024 09:41
    Uh...
    Malo nam je bilo komunizma? Bas je lepo bilo 90ih, to je sve rezultat tog divnog komunizma za kojim opet neki bezmozgovici teze.
  • mhm

    28.12.2022 11:14
    @Istini za volju
    Istini za volju, promasena tema, sedi jedan
  • Vladika

    28.12.2022 09:32
    Neukusno
    U Novom Sadu koji je postradao u revoluciji to je neukusno. Posebno što je u EU taj pokret izjednačen sa fašističkim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti