Vazduh u Novom Sadu bio zagađen prethodnih dana

U Novom Sadu je prethodnih dana zabeležena povećana koncentracija PM 10 čestica u vazduhu, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.
Vazduh u Novom Sadu bio zagađen prethodnih dana
Foto: 021.rs

Agencija je objasnila da je prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica, pored Novog Sada, zabeleženo i u Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu i Pančevu.

Dodali su i da prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu evidentirana ni na jednom mernom mestu u Republici Srbiji.

"Povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 i meteorološki uslovi, polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha, doprineli su zadržavanju visokih koncentracija suspendovanih čestica u prizemnom sloju atmosfere i razlog su prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10 izmerenih prethodnog dana na većini mernih mesta u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.
 
Dodaju i da na trenutno zagađenje utiče i upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW, koje na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto.
 
"Pri rešavanju problema i postizanju zadatih ciljeva svi moramo dati svoj doprinos i zato je pravi trenutak da menjanjem svojih navika omogućimo da nam životna sredina bude čista i zdrava", zaključuju.
  • xx

    05.01.2023 10:28
    Eto vam kineski vazduh uz kineske fabrike i kinesku korupciju.
  • Aćim

    05.01.2023 08:57
    Neko laže
    Ja mislim da neki laže što se tiče vazduha. Predhodnih dana niko nije ložio vatru za grejanje kuće, a toplane gotovo nisu ni radile. Jedino da nije u pitanju dimljenje slanine u lepom Novim Sadu.
  • me

    05.01.2023 07:51
    Kako od toplane kad oni ne uključuju grejanje i vade se na spoljnu temperaturu a račune ne da ne smanjuju već još dižu cenu. Apsurd samo kod nas moguć. Tako ćemo za par meseci grejne sezone u kojoj nije bilo grejanja finansirati partijske botove čitave godine. Jedino njima ovakvo stanje ide u korist.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti