Štrand treba da dobije još kabina, sportskih terena i "vodenu atrakciju"

Gradska plaža Štrand u budućnosti će dobiti još kabina, nove sportske terene, kao i "vodenu atrakciju", sazaje 021.rs.
Štrand treba da dobije još kabina, sportskih terena i "vodenu atrakciju"
Foto: 021.rs
Ovo su samo pojedini detalji iz plana regulacije Štranda koji su urbanisti stavili na javni uvid.
Plan se pred javnošću našao posle oko 20 godina od kada je prethodni plan napravljen, a obuhvata prostor od 11,71 hektara, što je nešto više od sadašnje površine Štranda koja iznosi sedam hektra. Peščani deo od oko sedam hektara nije posebno obrađen u planu, jer njegova veličina zavisi od vodostaja. 
 
U dokumentu koji ide pred građane se kaže da trenutno na Štrandu ima oko 400 stabala i šiblja, 830 kabina, a tu su i sportski tereni za odbojku, košarku, stena za penjanje, kao i brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji. Navodi se i da leti dnevno ima oko 20.000 posetilaca.
Urbanisti su naveli da je cilj donošenja Plana detaljne regulacije kupališta "Štrand" preispitivanje postojećih rešenja i usklađivanje sa mogućnostima realizacije u skladu sa novim zahtevima i potrebama korisnika. Navode i da će se posebno proveriti mogućnost uvođenja novih sadržaja koji bi poboljšali korišćenje prostora kupališta, kao i usklađivanje planiranih sadržaja sa sve većim brojem korisnika.   
 
U planu se kaže da je Štrand jedan od simbola Novog Sada koji daje identitet gradu. 
 
Kada se ukupno pogleda plan, urbanisti su predvideli tek manje izmene u odnosu na sadašnju situaciju na gradskoj plaži, a navedene su i ideje koje su i ranije postojale kako da se uredi kupalište. 
 
Što se tiče postojećih objekata, svi se mogu potpuno rekonstruisati što je i očekivano jer se nalaze u koritu reke i podložni su oštećenjima usled visoke vode. Mada se ostavlja mogućnost rekonstrukcije, nema dogradnje i proširenja, sem upravne zgrade za maksimalno 50 odsto gde bi i dalje bila administracija i tehnička služba i slično.
 
Takođe, na prostoru gde su sada Veslački klub "Danubius 1855", Kajak kanu klub "Vojvodina" i ugostiteljski objekat "Cesla" nakon njihovog preseljena na Kameničku adu planira se gradnja terena za odbojku na pesku, dva badminton terena i teretana na otvorenom, kao i uređenje zelene površine. Novi tereni za odbojku i košarku se planiraju i u zapadnom delu Štranda posle zadnjeg ulaza, a nedaleko odatle, bliže postojećem toboganu, i teren za mini golf.
 
Na plaži će biti pet dečijih igrališta, koja su otprilike na mestima gde se i danas nalaze, ali se planira njihovo osavremenjavanje.
 
Kod glavnog ulaza predviđeno je novo popločavanje, kao i parterno uređenje sa "vodenim elementima", što se vidi i na grafičkom prikazu predloženog urbanističkog plana. 
 
Pored ulaza bi bio i novi objekat namenjen policiji i Hitnoj pomoći, a gledano levo od ulaza ka plaži bi se sagradila četiri prizemna objekta 10mx10m namenjena ugostiteljstvu. Svi postojeći objekti, kao i planirani, će i dalje biti prizemni, pretežno građeni od materijala koji omogućavaju demontažu, jer se plaža nalazi u koritu reke, tj. plavnoj zoni Dunava pre nasipa.
 
Planira se i da se ostala tri ulaza urede da imaju biletarnice i nadstrešnice.
 
Nove kabine bi se gradile na kraju postojećeg reda, to jest kod zadnjeg ulaza. Još zapadnije od novih kabina, urbanisti su ostavili mogućnost za postavljanje bioskopa na otvorenom. Ovde je ostavljen i prostor od maksimum 50 kvadrata ukoliko bude potrebno za gradnju dodatnog objekta za potrebe službe održavanja Štranda. 
 
Uz samu plažu predviđeno je da se postave "plažni barovi" od 15 do 50 kavdrata i to jedan na plaži kod bine na glavnom platou, drugi kod Mosta Slobode i treći nedaleko od špica, dok bi još dva bila na zelenoj površini nedaleko od glavnog platoa.
 
Pored spasilačkih kula koje će biti na svakih 50 metara, na istim razdaljinama na plaži su predviđene kabine za presvlačenje, objekti za iznajmljivanje plažnog mobiijara i plažni tuževi sa česmama u kojima se voda greje preko solarnih panela.
 
Zanimljivo je da urbanisti predviđaju da na peščanom delu bude dozvoljeno do 30 odsto prostora pod plažnim mobilijarom, pri čemu komplet od dve ležaljke i suncobran zauzima najmanje osam kvadrata. Takođe, zona zaštite obale Dunava je 10 metara i tu nije dozvoljeno da se išta nalazi uz vodu, a postoji ista zona od 10 metara od nasipa koja takođe mora biti slobodna. 
 
Potpuna novina na Štrandu je tzv "vodena atrakcija" koju urbanisti vide u zapadnom plaže uz Dunavac.
 
"U ovoj zoni planira se postavljanje bazena sa sunčalištem u okviru vodene akvatorije Dunavca, dečiji bazen – brčkavac manjih dimenzija sa vodenim atrakcijama i parterno uređena površina sunčališta sa vodenim prskalicama. Planira se postavljanje bazena kao pontona, dimenzija približno 12,0 × 30,0 m, sa prostorom za sunčanje i odmor, sa uređenim prilazima i takvog položaja da ne remeti odvijanje vodenog saobraćaja iz Dunavca ka Dunavu. U okviru ove zone namenjene dečijem bazenu maksimum 80 % je vodena površina, dok će ostatak biti prateće površine. Vodene atrakcije obuhvataju raznovrsne elemente koji oplemenjuju i daju poseban sadržaj prostoru. Obuhvataju raznovrsne vodene topove, prskalice, tobogane, cevi, nadstrešnice, mostiće, stepenice, maštovite platoe, figure i sl. Ovi elementi se postavljaju na podlogu, u plitak bazen sa vodom, a raspoređeni su tako da ne ometaju međusobno korišćenje", stoji u opisu urbanista. 
 
 
Plan detaljne regulacije kupališta "Štrand" zajedno sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja plan na životnu sredinu se nalazi na javnom uvidu do 2. februara. 
 
Zainteresovani ga mogu pogledati u Urbanizmu, Bulevar cara Lazara 3, kao i mesnim zajednicama "Liman" Drage Spasić 1, "Boška Buha" Fruškogorska 8 i "Liman III" Narodnog fronta 46, kao i na sajtu Grada OVDE, odnosno Urbanizma OVDE.
 
Prigovori i sugestije na plan gradske plaže se mogu podneti Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 do kraja javnog uvida.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmotriti na javnoj sednici u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, 23.ferbuara u 9 časova. 
  • Predlog

    16.04.2023 10:48
    Nama treba još jedan Štrand. Najmanje. Grad se uvećao sa 250 na 370 hiljada ljudi. Brodogradilište i Šodroš su odlična pozicija. No neko je odlučio da se tamo gradi ono što je Novom Sadu najpotrebnije: stanovi.
  • duca

    20.01.2023 09:10
    zeleni monstrum
    Najpre ukloniti ili renovirati onu uzasnu zelenu polusrusenu gradjevinu sto je nekada bila ponos ugostiteljstva na Strandu a sada,vec 8 godina zvrji prazna i napustena....posle vi planirajte sta hocete...
  • Neko iz mase

    07.01.2023 09:55
    Ne dirajte
    Sada će oni koji grickaju kašikice u kafićima u centru sada preseliti na Štrand. Ja bih predložio da se napravi i parking da mogu ući do ležaljke, sve travnate površine betonirati i izgraditi još kabina u koje niko ne dolazi, a pošto vidim da se i pesak nikad ne čisti napraviti platformu i najveću baštu na svetu. Što se tiče sporta ni tu ne bi ništa dirao samo bih i premestio što dalje od mama u ležaljkama i oduzimao lopte na ulazu.. Na svakih nekoliko metara postaviti brzu hranu da deca imaju šta ručkati i svakako povećati cenu ulaznica nekoliko puta. Što se tiče higijene ništa , očistiti na početku sezone i to je to i ugraditi zvučnike na svakom drvetu da baš ono trešti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti