Novosadskim istraživačima treba vaša pomoć: Prikupljaju novac za opremu za bolje praćenje ptica

Trojica mladih novosadskih istraživača i ljubitelja prirode, studenti Jovan Kokotović, Tibor Rekecki i Nikola Veljković, traže vašu pomoć da bi kupili izuzetno bitnu opremu za rad na terenu.

Njihov terenski rad i entuzijazam deo je namere da pomognu u očuvanju živog sveta i prirodnih staništa, najpre ptica i slepih miševa, ali im je za praćenje ovih vrsta neophodna savremena oprema koju ne mogu da priušte.

U svrhu kupovine ove opreme, otvorena je GoFundMe stranica za prikupljanje ukupno 2.750 funti, koliko je ovim mladićima potrebno.

Jovan Kokotović istražuje slepe miševe, dok se Tibor Rekecki i Nikola Veljković bave pticama. Nedavno su od kolega iz inostranstva pozajmili opremu za terenski rad i shvatili su da im savršeno odgovara u prikupljanju podataka - ali da nabavku ovakve skupe opreme ne mogu da kupe. 
 
Jovanu je za istraživanje slepih miševa potreban Pettersson Elektronik M500-384 USB Ultrasound mikrofon, koji je vrlo zastupljen u podrobnom istraživanju slepih miševa u svetu, a Tibor i Nikola žele da kupe termalnu kameru za ornitološka istraživanja na terenu tokom noći, što omogućava snimanja onih vrsta koje je jako teško uhvatiti tokom dana.
 
 
Kako za 021.rs objašnjava Tibor Rekecki, on i kolega bi termalnu kameru sa lampom koristili na slatinama i njivama tokom noći zato što su to staništa ptica koja su od ogromnog značaja za shvatanje navika ovih vrsta. 
 
"Mi imamo dozvolu za prstenovanje od Centra za markiranje životinja pri Prirodnjačkom muzeju u Beogradu i možemo da prstenujemo ptice, a naša želja je da istražujemo slatine jer su to jedna od najugroženijih staništa na svetu. Radićemo prstenovanje ptica, što podrazumeva markiranje metalnim prstenom i puštanje ptica kako bismo pratili njihovu migraciju. Vrlo je interesantno pratiti ptice koje ovde zimuju - u Sloveniji su ornitolozi dokazali prisustvo istih ptica na zimovanju iz godine u godinu, a mi takve podatke za nas nemamo", pojašnjava Tibor.
 
 
Dodaje da je cilj istražiti šta se na našim slatinama nalazi noću jer su to informacije kojima se ne raspolaže, a istraživanje na druge načine ne postoji.
 
"Problem je u tome što te ptice možete da snimate samo noću, budući da se dalju skrivaju od grabljivica. Aktivne su tokom noći, ali mnoge ptice na njivama i slatinama i spavaju, što znači da predstavljaju i bitno noćilište. Zato je vrlo bitno da mi njihova noćilišta očuvamo u prvobitnom stanju i zaštitimo prirodu", kaže naš sagovornik.
Sve podatke do kojih ovaj mladi tim istraživanja dođe biće ustupljen nadležnim organima, kao i Društvu za zaštitu i proučavanju ptica Srbije.
 
 
Budući da se iz Srbije ne može otvoriti GoFundMe akcija, namenski račun je u ime trojice mladića otvorio stric Jovana Kokotovića, koji će sva prikupljena sredstva prebaciti istraživačima.
 
Donacije iz Srbije su moguće jednostavnim transferom sa računa, a ukoliko ste u mogućnosti, svoju pomoć možete da pružite na OVOM LINKU.
  • aga

    12.01.2023 10:45
    veliko
    poštovanje za mlade momke naravno da uplaćujem !
  • neb

    11.01.2023 17:52
    eno ima 600 miliona eura u mts-u
    i oko milijardu eura spremno za nacionalni stadion!!!
    i oko stotinu miliona evra u hramu svetog save!!!

    momci, koliko ste im bitni, toliko i para će vam i dati....

    biće kao i lečenje dece, skupićemo mi sms-ovima, ne sekirajte se, a njihova deca će selfi iz dubaia, jebigica, srbija!
  • Priroda

    11.01.2023 17:47
    Divno
    Bravo momci! Uplaćujem, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti