Vučić: Računamo da ćemo prugu Novi Sad - Subotica završiti do kraja 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska radova na pruzi Novi Sad-Subotica u Stepanovićevu rekao da radovi idu brže od rokova.

Naveo je da su se "kinseki izvođači postarali da urade sve što je moguće i da smatra kako će pruga biti završena pre kraja 2024. godine". 

"Nekad je bolje da platite i nešto više, ali da završite ranije, jer onda vidite rezultate kakve smo postigli na pruzi Beograd-Novi Sad. Računamo da sve ovo možemo da završimo do kraja 2024. godine, što će biti mnogo pre mađarske strane", rekao je Vučić. 
Istakao je da je to veoma važno zbog razvoja severa zemlje i razvoja turizma na Paliću i Topoli, ali i daljeg razvoja Vrbasa, Lovćenca i drugih mesta koja se nalaze uz trasu pruge. 
 
Predsednik Vučić je zahvalio ambasadorki Čen Bo na saradnji i predsedniku Kine Si Đinpingu čija je ideja bila izgradnja pruge od Beograda do Budimpešte.
 
Deonica Novi Sad - Subotica duga je 108,2 kilometra i deo je globalne inicijative Kine "Pojas i put" i inicirana je na samitu 16 zemalja centralane i istočne Evrope i Kine održanom 2016. godine.
 
Radovima, koje izvodi konzorcijum kineskih kompanija, obuhvaćena je izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije, rekonstrukcija devet železničkih stanica među kojima su Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i izgradnja novih stanica u Lovćencu, Rumenci i Vrbasu. 
 
Na čitavoj deonici pruge biće izgrađeno 49 nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, a najveći objekat biće vijadukt kod Vrbasa dug 1.600 metara.
 
Vrednost projekta je 1,16 milijardi dolara i finasira se iz kredita kineske Eksim banke. 
 
Radovi su počeli 22. novembra 2021. godine.
  • aleksandar the velik

    16.01.2023 13:10
    hehe
    Vučko uradio za 10godina što niko nije uradio za 50, a onda jadnici koji nisu nikad ni kućicu za psa napravili drže pridike ! hehe
  • Nikola NS

    16.01.2023 10:30
    nova laž
    Dragi sugrađani ne nadajmo se pre 2026 godine da će ovo biti gotovo.
    Uzmimo samo primer nadvožnjaka u NS na trasi pruge iza stanice. Samo to je probilo rok više od godinu dana - sve će ići po tom principu pa samo pratite.
    Kazali su rok septebar 2022, sada je novi rok mart 2023 a realnost negde oko Juna 2023. A to je tek prvi nadvožnjak na celoj trasi od preko 100 km. Nego kako idu radovi u Subotici? Tamo ide trasa kroz grad praktično - možda bi najbolkji pravnik u zemlji kako ga hvale mogao malo da pripomogne u rešenju pravnih završlama koju imaju Železnice Srbije?
  • Kole

    15.01.2023 12:38
    Vučiću lažeš sve vreme
    Vučiću, pre nekoliko godina si izjavio na televiziji da će pruga Beograd - Budimpešta biti završena 2018.godine. Sada je 2023. godina. Dokle misliš da lažeš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti