Stefan Milenković dobitnik Februarske nagrade Novog Sada

Violinista Stefan Milenković predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2022. godinu, odlučeno je na sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.
Predlog da Stefan Milenković dobije Februarsku nagradu biće upućen Skupštini grada, a konačnu reč daće odbornici Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta, mada se do sada nikada nije dogodilo da ne prihvate kandidata.
Pored nagrade, golubice, na današnjoj sednici predloženo je da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.
Laureatu će nagrada biti uručena na svečanosti povodom Dana grada, 1. februara u Srpskom narodnom pozorištu.
 
Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije svetski priznat i poznat violinista Stefan Milenković podneli su Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana Valmaro trio.
 
Obrazloženje inicijative
 
Kako je između ostalog navedeno u inicijativama, Stefan Milenković je pokazao izuzetnu posvećenost našem gradu, kao i veliku želju da pomogne u daljem razvoju kulturne i obrazovne scene. Takođe se kaže da je Stefan Milenković pružio bezrezervnu podršku Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture, a odluka da svoje ogromno znanje i iskustvo deli sa našom decom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i da postavi rad nove gradske koncertne dvorane je neprocenljiva. Deleći svoje znanje i iskustvo sa studentima, doprinelo je imidžu i ugledu Akademije i postavilo je u sam vrh obrazovnih institucija u regionu kada je u pitanju virtuoznost sviranja violine, stoji u inicijativama.
 
U obrazloženju inicijativa se navodi i da su vidljivi mnogobrojni benefiti Stefanovog prisustva u Novom Sadu: majstorski kursevi koje je držao doveli su izuzetne mlade talente iz cele Evrope u Novi Sad, dok je festival kamerne muzike "Blisko", kao deo programa Gradske koncertne dvorane, okupio vodeće svetske i domaće umetnike, koji su pored koncerata održali majstorske kurseve i započeli saradnje koje se nastavljaju. Takođe, ansambl Kamarata Akademika, oformljen pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu, Milenković je promovisao kroz zajedničke koncerte u regionu, što je dovelo do toga da postane zvanični gradski kamerni orkestar Kamarata Novi Sad sa stabilnom koncertnom sezonom.
 
Stefan Milenković je jedan od najistaknutijih violinista svoje generacije, nastupavši u najslavnijim koncertnim dvoranama i gala koncertima širom sveta, sa mnogobrojnim svetski priznatim umetnicima i simfonijskim orkestrima. Dobitnik je mnogih svetskih priznanja i nagrada sa međunarodnih takmičenja, dok njegova diskografija uključuje nekoliko izdanja. Pored toga, posvećen je i pedagoškom radu, te je predavao na nekoliko univerziteta i škola.
 
Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje se povodom Dana Grada - 1. februara, datuma kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.
  • Petrović

    03.02.2023 11:44
    Фебруарска награда Града Новог Сада, додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана.
    Ово признање Скупштина Града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за: активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима.
    Фебруарска награда Града Новог Сада додељује се поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.
  • sofija stojadinovic

    20.01.2023 10:50
    veliko postovanje stefanu milenkovicu ka umetniku ali nevidim razlog za dobijanje februarske nagrade novog sada. nevidim da je zanasgrad bas nista za sada nije uradio. za ono sto radi dobija redovnu platu.ima zasluznijih ljudi koji su do sada pokazali velike rezultate za grad novi sad. da sam na njegovom mestu nagradu nebi primila.
  • s

    16.01.2023 21:03
    Divni Stefan Milenkovic,dobro sto je ovaj svetski virtuoz izabrao NS za grad u kome ce da doprinosi umetnosti,negativni komentari nisu na mestu, zaista. Svakako da ima i mnogo drugih zasluznih gradjana,ali to Novosadjanima samo treba da bude nesto cime ce se ponositi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti