Prodavci u Novom Sadu koriste biorazgradive ili papirne kese - niko nije kažnjen do sada

Gradska inspekcija u dve godine primene zabrane korišćenja plastičnih kesa nije utvrdila ni u jednom slučaju da neko od prodavaca koristi nedozvoljene kese.
Prodavci u Novom Sadu koriste biorazgradive ili papirne kese - niko nije kažnjen do sada
Foto: 021.rs

Novosadska Uprava za inspekcijske poslove za 021.rs kaže da su obavljene desetina kontrola i da su na svim prodajnim mestima zatekli biorazgradive ili papirne kese.

Odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga je stupila na snagu 1. januara 2021.godine, a u inspekciji kažu da su tada putem mejla obavešteni svi veliki lanci marketa na teritoriji Grada (Merkator, Univereksport, Delez-Maksi, Mikromarket) kao i sve benzinske pumpe.

U inspekciji dodaju da su od svih privrednih subjekata dobili obaveštenje o tome da koriste biorazgradive keze, za šta su i dostavili nalaz-sertifikat da su iste biorazgradive, što je inspekcijskim pregledom i utvrđeno.
 
"Inspekcija za zaštitu životne sredine krenula je od 29. januara 2021. godine sa inspekcijskog nadzora. Ukupno, u 2021. godini izvršeno je 52 inspekcijska nadzora kod privrednih subjekata, a u 2022. godini 111 nadzora. Kako su svi privredni subjekti kod kojih je vršen inspekcijski nadzor koristili biorazgradive ili papirne kese, odnosno primenjuju Odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga nije bilo izricanja kazni", kažu za 021.rs u inspekciji. 
 
Podsetimo da je Novi Sad zabranu upotrebe jednokratnih plastičnih kesa na prodajnim i uslužnim mestima doneo još 2019. godine i da je rok da se prodavci prilagode bio početak 2021.godine. 
Istom odlukom su propisane i novčane kazne prema onima koji je krše - kazna u iznosu od 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za odgovorno lice koje na prodajnom mestu koristi nerazgradive plastične kese.
 
Ukoliko bude zateknut u kršenju odluke, kazniće se i preduzetnik i to u iznosu od 75.000 dinara, ali i fizičko lice - kazna je 25.000 dinara. 
  • Međutim

    20.01.2023 06:44
    Neke prodavnice koriste kese koje su toliko biorazgradive da se biorazgrade dok stavljam robu u njih.
  • gradjaninX

    19.01.2023 20:13
    Svi su samo uzeli kese koje su vec imali i poceli da ih naplacuju. Nista drugo nisam ni ocekivao ali neko verovatno jeste.
    Inace, sve su najobicnije kese kao i pre sto godina, reklama na njima i sve.
  • Voldi

    19.01.2023 16:34
    Izgleda nisu ušli ni u jednu pekaru ili otišli do pijace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti