Inicijativa za podizanje spomen obeležja Zahariju Orfelinu na Podbari

Savet za kulturu i informisanje zatražiće stručno mišljenje nadležnih zavoda o inicijativi za podizanje spomenika jednom od najpoznatijih srpskih stvaralaca iz 18. veka Zahariju Stefanoviću Orfelinu.
 Inicijativa za podizanje spomen obeležja Zahariju Orfelinu na Podbari
Foto: 021.rs
Kako je predloženo incijativom, spomenik bi bio postavljen na raskrsnici novosadskih ulica Zlatne grede, Skerlićeve, Save Vukovića i Đorđa Jovanovića.
"Obeležje bi bilo umetnička skulptura koja simbole talenta Zaharija Orfelina prikazuje sunčanim satom na postamentu", stoji u saopštenju.
Inicijativu za podizanje spomenika Zahariju Orfelinu pokrenulo je udruženje građana "Almašani" sa Podbare.
 
U inicijativi se navodi da je Orfelin bio "stanovnik Almaškog kraja i parohijanin Almaške crkve" i da je bio jedan od "najpoznatijih srpskih kulturnih radnika, talentovani stvaralac u više od 20 veština, poput kaligrafije, bakroreza, književnosti, pesništva, komponovanja".
  • Baćo

    20.01.2023 17:53
    Bravo
    Novi Sad mora dobiti spomenik Zahariju Orfelinu. Inače nikad neće biti grad
  • Baki

    20.01.2023 17:42
    Hitno potrebna inicijativa za smenu odbora mesne zajednice stari ledinci
    Sneg nije očišćen a bandera pala pri tom nema kome da se prijavi jer apsolutno niko nema u mesnoj zajednici mesecima
    Na drustvenim mrežama se svadjaju i prepucavaju sa gradjanima a kad treba da se uradi nešto onda nikog nema
  • Drugi anonimus

    20.01.2023 17:01
    Uzged, ulica Zaharija Orfelina se nalazi iza Uspenskog groblja, jedan sokak jedva vidljiv. Toliko o velikom umetniku, mitropolijskom sekretaru, piscu, ilustratoru, štamparu, grafičaru, rečju jednoj od najznačajnijih ličnosti u srpskoj kulturi XVIII veka. Grob mu je prekopan kada je iskopano Jovanovsko groblje, nigde nema obeležja u kraju gde je živeo, skoro kao da nije ni postojao. Misle li da će to spomenik da popravi? Neće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti