Akcija podrške Ukrajini "Živi lanac jedinstva" u nedelju u Novom Sadu

Ukrajinska zajednica i ambasada Ukrajine pozvali su Novosađane da se u nedelju u 14 sati pridruže akciji "Živi lanac jedinstva", povodom Dana ujedinjenja Ukrajine.
Ovaj tradicionalni ukrajinski praznik obeležava se simbolički držanjem za ruke u znak zajedništva i saradnje.
Građani će se držati za ruke u znak zajedništva i saradnje i položiti cveće na spomenik Tarasu Ševčenku, u Aleji Mike Antića, preko puta kampusa Novosadskog univerziteta.
I koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je Novosađane da se pridruže akciji podrške Ukrajini.
 
"Najmanje što možemo da učinimo jeste da im pružimo podršku, zbog stradanja kojima su njihovi sunarodnici izloženi zbog ruske agresije", navela je Građanska Vojvodina.
 
Dodali su da na taj način žele da pokažu i da se ne mire sa dominantnim proruskim narativima na političkoj i javnoj sceni u Srbiji.
 
Dan ujedinjenja Ukrajine obeležava se u znak sećanja na 22. januar 1919. godine, kada je u Kijevu svečano proglašen Akt Ujedinjenja Narodne Republike i Zapadno-Ukrajinske Narodne Republike - dveju mladih ukrajinskih država koje su nastale nakon raspada Ruske i Austro-Ugarske imperije posle Prvog svetskog rata.
  • Silver

    22.01.2023 16:28
    koga briga vise za bilo sta i koga je bila briga za nas ...neka se snalase svi kako znaju i umeju za sebe ....
  • Steva

    22.01.2023 10:40
    gde vodi ovo ludilo narode ?
    Upravo juče je u Beogradu održan protestni skup pod sloganom; Rusija je naša zemlja i borimo se protiv režima vladimira putina,istakla je Elena Babić ispred Ruskog demokratskog društva. Skup je održan na drugu godišnjicu hapšenja Alekseja Navaljnog oštrog kritičara režima Vladimira Putina. A gle ovde u komentarima svi redom podržavaju agresiju Rusije na suverenu državu Ukrajinu.Kakvo je ovo ludilo i konfuzija,zna li neko da objasni ? Ceo svet osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu a jedino je Srbi odobravaju i podržavaju stradavanje nedužnog naroda.
  • Stole

    22.01.2023 10:34
    Svaki normalan covek je za mir a ne za rat pogotovo sto se radi o bratskim narodima, manite se navijanja za pobedu jednog od njih jer nece niko iz natoa poginuti ginu obicni ljudi a nato trlja ruke..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti