Pismo policajaca Gašiću zbog pogibije u Novom Sadu: Upitni i kvalitet obuke i izbor polaznika

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" uputilo je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću povodom nesreće u kojoj je nastradao mladić tokom policijske obuke.
Pismo policajaca Gašiću zbog pogibije u Novom Sadu: Upitni i kvalitet obuke i izbor polaznika
Foto: 021.rs
Dvadesetjednogodišnji polaznik Centra za osnovnu policijsku obuku nastradao je jutros na Gradskom strelištu u Novom Sadu, tokom obuke gađanja. Prema nezvaničnim saznanjima, on je nastradao prilikom rukovanja oružjem.
 
U policijskom udruženju iz Novog Sada ukazuju na probleme sa odabirom kandidata koji će pohađati policijsku obuku, ali dovode u pitanje i sam kvalitet obuke.

U pismu strukovnog policijskog udruženja navodi se da je krajnje vreme da Gašić počne da se bavi uzrokom problema, a ne posledicom, jer bi na taj način pokazao iskrenu volju i želju da se "zaista pozabavi problematikom u MUP-u koja za najekstremniju posledicu ima i gubitak ljudskih života".

"Strukovno udruženje policije se u više navrata obraćalo javnosti i samom ministru i ukazivalo na probleme u vezi sa obukom policije, odabirom i selekcijom kandidata za polaznike obuke, ali ministar i njegovi saradnici nisu našli za shodno da odgovore, saslušaju i uvaže apel struke. Veliki problem u samom odabiru kandidata su i kandidati koji se primaju na osnovnu policijsku obuku po osnovu odluke ministra unutrašnjih poslova, odnosno nemaju dovoljan broj bodova za prijem", navodi se u saopštenju.
 
U toku je postupak pred Poverenikom za zaštitu ravnorpavnosti u vezi sa ovom, kako kažu, negativnom pojavom i eventualnom zloupotrebom osnova za primenu afirmativnih mera.
 
"Iako je zakonito da se proširi lista primljenih kandidata bilo bi logično da se samo 'spusti crta' kako bi sledeći najbolje rangirani kandidati bili primljeni a ne da ministar, bira koga hoće pod izgovorom afirmativnih mera", dodaju u SUP "Dr Rudolf Arčibald Rajs".
 
U ovom udruženju smatraju da je upitan i kvalitet izvođenja obuke. Kako kažu, sami kapaciteti - kadrovski, organizacioni i tehnički - predviđeni su za realizaciju obuke za mnogo manji broj polaznika nego što je trenutno slučaj.
 
"Prioriteti u samoj obuci se daju umesto na izvođenju nastave i taktičkim vežbama, na paradiranju, vežbanju strojevog koraka zbog promocija klasa i opet dodvoravanja Vama kao ministru, što ima za posledicu bespotrebno trošenje resursa", kažu u ovom udruženju.
Pismo zaključuju direktnom porukom Gašiću da znaju kako stvari u MUP-u funkcionišu, te da je većina rukovodilaca organizacionih jedinica na sve spremna kako bi mu se dodvorila i sačuvala svoje fotelje i pozicije.
 
"Znamo po ličnom iskustvu kao višedecenijski profesionalci da je većina rukovodilaca organizacionih jedinica na sve spremno samo da Vam se dodvore kako bi sačuvali svoje fotelje i pozicije, i sve će uraditi da ih ostavite na funkciji. Neće Vam preneti realnu sliku, pristaće na sve Vaše sugestije i predloge bez sagledavanja realnih kapaciteta i objektivne mogućnosti realizacije. Ministre, vreme je da se pozabavite MUP-om na adekvatan način i založite se za postavljanje standarda policijske struke", zaključuju u Strukovnom udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs".   
  • Grof Sekereshi

    24.01.2023 23:18
    @Миливоје
    Taj iz vojske je mogao samo da pogine svojom greskom ili da ga je neko ubio pa to predstavio kao hehoticno samoubistvo a posto je bilo vise svedoka ubistvo otpada. Kao i u ovom slucaju krive su prijemne liste (biraju i Kurtu i Murtu), losa obucenost ( zanimljivije im da kace na facebooku fotografije nego da se obucavaju svom buducem poslu) i opsti javasluk (jer policija i vojska su samo losiji deo ove propale drzave). Uostalom, ti iz policijskog sindikata su lepo sve to obrazlozili.
  • Grof Sekereshi

    24.01.2023 23:10
    Nekadasnja srednja pandurska skola u Kamenici je imala 10 odeljenja ucenika ili 300 djaka je po generaciji zavrsavalo ovu skolu. Skola je bila jedina za teritoriji Srbije, Makedonije, Crne Gore i pola BiH. Brojno stanje policije u Srbiji je 90-tih nilo oko 40 hiljada aktivnih zaposlenih a kad se odbiju oni sa fakultetima i visom pandurskom iz Zemuna(oko 4 hiljade) i oni koji rade u administraciji dodje se do toga da je u panduraciji bilo zaposleno nesto ispod 30 hiljada onih sa srednjom pandurskom i kursista. Pa ako uzmes da je za 30 godina u toj srednjoj skoli iskolovano oko 9000 pandura ispada da je 20 hiljada tada aktivnih pandura prasinara bilo zaposleno bez srednje pandurske skole odnosno da su kursisti i bivsi sastav vojne policije.

    Danas su objavili kako se desila nesreca, polaznik kursa se useprtljao kad se zaglavio metak u CZ99, okrenuo pistolj ka sebi, cimao navlaku ali i povukao obarac. Mada meni i sad nije jasno kako (imam taj isti pistolj vec 30 godina), skoro nemoguce je tako nesto slucajno uraditi te mislim da je ovo samo zvanicno objasnjenje. No u svakom slucaju, sutra je takav neko trebao izaci na ulicu da nas brani od kriminalaca ili da stane ispred nas ako demonstriramo protiv Vucica, ko garantuje da slucajno ne bio okinuo u gomilu?
  • majstor iz Kruševac

    24.01.2023 15:49
    Lepak slabo hvata
    Izgleda da je keramičar ostao bez lepka...
    Ili je mraz pa slabo hvata....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti