VIDEO: "Karin invest" od Grada kupio plac na Telepu za koji su građani tražili da bude park

"Karin invest" je na licitaciji u lokalnoj upravi za malo više od 961 milion dinara od Grada kupio plac na Telepu za koji su građani tražili da bude park.
VIDEO: "Karin invest" od Grada kupio plac na Telepu za koji su građani tražili da bude park
Foto: 021.rs
Postignuta cena na licitaciji je tek 689.488 dinara viša od početne koja je iznosila 960.360.512 dinara. 
 
Visina koja je postignuta i pored učešća tri licitatora je opet niža od one koja je bila na neuspeloj licitaciji pre tri meseca, kada je početni iznos bio 1.168.000.000 dinara i kada se niko nije pojavio. 
 
U Upravi za građevinsko zemljište i investicije na javnoj licitaciji su pored "Karin investa", učestvovali i "Ćojder invest" i "Uzor promet".
 
Tokom licitacije koja je trajala nekoliko minuta cena je podizana u proseku za po 50.000 dinara dok nije ostao samo Karin invest. 
Nakon uspešne kupovine, predstavnik ove kompanije je za 021.rs kratko naveo da je njihov plan da na lokaciji izgrade stambeno-poslovni objekat koji je predviđen urbanističkim planovima i da će tek u narednom periodu moći više o tome da priča. 
 
 
Prema važećem planu, zelena površina na Bulevaru patrijarha Pavla u blizini ugla sa Somborskom ulicom predviđena je za "opštegradski centar". Tu mogu da se izgrade objekti do 12 spratova, premda će dominirati osmospratnice. Na ovoj lokaciji mogu da se grade objekti sa osnovom većom od 3.000 kvadratnih metara i bruto površinom većom od 32.000 kvadrata.
 
Kažimo i da je na licitaciji bila i jedna građanka koja je ispratila čitav postupak.
 
Podsetimo da je ovaj prostor na Telepu deo veće površine od tri hektara za koju su građani tražili da bude park. Međutim, urbanisti su odlučili da ograđeno zelenilo bude na površini od 1,2 hektara, dok je veći deo prostora namenjen stambeno-poslovnom kompleksu.
 
Grad je proračunato odbio da sva tri hektara ostavi građanima. Komisija za planove i urbanisti su ukazali na to da bi se tako smanjili prihodi od prodaje građevinskog zemljišta, dok bi sam Grad morao da uloži u uređenje parkovske površine. Građani su podnosili primedbe na ovaj plan, ali su one odbijene. 
 
Kada je jesenas bila najavljena prva licitacija, održan je i jedan protest građana. Takođe, građani su 2018. godine uspeli da Grad nateraju da na ovom prostoru ne gradi vatrogasnu stanicu. Mada se očekivalo da će biti ispunjena želja građana i uređen park, donet je novi regulacioni plan Telepa, kao i Generalni urbanistički plan u kom su odbijeni prigovori i ucrtano zidanje stambenih zgrada do osam spratova, sa reperom do 12 spratova. 
 
Ovome dodajmo da je izvesno da je lokalna vlast odlučila da ovaj deo Telepa diže u visinu, jer je upravo na rani javni uvid stavljen plan prostora prekoputa ove parcele uz Futoški put gde se spratnost diže sa dva na osam spratova uz mogućnsot i više gradnje za reperne tačke.
 
Napomena: U prvoj verziji teksta je nenamernom greškom navedeno da je učesnik licitacije bila i firma "Cesla Invest".
  • akoe

    28.01.2023 10:46
    A ko je Kara?
  • N

    27.01.2023 07:35
    What?
    Znaci narod se izborio da ne bude vatrogasni dom nego zelena povrsina i onda dobija beton. Vo imja oca
  • @Vanja

    26.01.2023 09:42
    Samo bahato
    A šta je sa glasom naroda,sugestije,mišljenja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti