Još jedan statistički rekord: U novembru prosečna novosadska plata veća od 94.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu ponovo je dostigla rekord, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Još jedan statistički rekord: U novembru prosečna novosadska plata veća od 94.000 dinara
Foto: Pixabay

Nakon rekordnog iznosa od 90.198 dinara neto u oktobru 2022. godine, podaci pokazuju da je prosečna zarada u Gradu Novom Sadu u novembru iznosila čak 94.082 dinara neto.

Ovo je i najveća zarada na nivou cele Vojvodine. Na nivou pokrajine je prosečna zarada 74.637 dinara neto i takođe beleži rast.

Kad je reč o najnižim zaradama, imaju je zaposleni u Malom Iđošu - 57.306 dinara bez poreza i doprinosa, što znači da Novosađani imaju u proseku oko 300 evra veće plate. 
 
Ova statistika odnosi se na zarade koje ne predstavljaju realne iznose srpskih plata. Prosek, kako je poznato, značajno dižu oni koji imaju vrlo visoka mesečna primanja, ali postoji zvaničan podatak koji Republički zavod za statistiku obračunava i koji je mnogo realniji pokazatelj zarada u Srbiji.
 
To je medijalna zarada, iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Prema novim podacima, medijalna zarada je u novembru u Srbiji bila 59.580 dinara bez poreza i doprinosa i beleži skroman rast proteklih meseci.
 
Očekuje se da će narednog meseca biti objavljen novi rekord prosečnih zarada, budući da će Republički zavod za statistiku obelodaniti iznose koji se odnose na decembar. U decembru se tradicionalno isplaćuju uvećane zarade usled bonusa i drugih dodatnih primanja zaposlenih, a u narednim mesecima se očekuje još jedno "pojačanje" zbog najavljenih povećanja plata u javnom sektoru.
  • Х

    29.01.2023 13:02
    Радим у струци, факултетско образовање, државни сектор, плата испод 70000 динара.
  • ckoZlo

    26.01.2023 18:29
    Da li je moguće dobiti podatak koliko osoba iz Novog Sada prima tih 94.082 RSD ili više?
  • novosadjanin

    26.01.2023 14:24
    it dize prosek
    u it firmi gde radim (50tak zaposlenih), prosecna bruto2 plata je 4.000+ eur.
    u decembru ce biti i vise....

    Misljenja sam da ni medijana ne pokazuje realnost. Siva ekonomija je bar 25-30% ove "oporezovane", realni prihodi stanovnistva su za toliko veci.

    Naravno, puno je sirotinje, previse. Juce u centru kamenice, u piljari, baka pre mene je kupila: jednu krusku.
    zivot i nepravda u polu banana drzavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.