FOTO: Otvorena izložba učenika Karlovačke gimnazije i studenata Akademije umetnosti u SNP

Izložba likovnih radova učenika Karlovačke gimanzije i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu otvorena je u foajeu kod scene "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.
FOTO: Otvorena izložba učenika Karlovačke gimnazije i studenata Akademije umetnosti u SNP
Foto: 021.rs
U ovom prostoru će postavka biti predstavljena dve nedelje, a kasnije će se premestiti u izložbeni prostor gimnazije u Sremskim Karlovcima.
Učesnici izložbe su autorka i apsolventkinja Akademije umetnosti Bela Benišek, studenti akademije koji su napravili jednu skulpturu, kao i učenici gimnazije.
Bela Benišek za 021.rs kaže da ju je za kreiranje izložbe inspirisala činjenica da se velika količina kartonskog i papirnog otpada baca, ne reciklira, što ju je podstaklo da ona sama napravi nešto od tih materijala.
 
"Ideja mi je bila da predstavim naše društvo, masovnu proizvodnju i kreiranja ogromnih količina otpada koji se ne recikliraju već samo zagađuju planetu. Htela sam da predstavim ljudima da može da se na neki drugačiji način ipak iskoristi, ali i da pokrenem pitanje kako mi kao društvo gledamo na vrednost umetničkih dela", objašnjava ona.
 
  
 
Profesorka likovnog u gimanziji Jovana Popović Benišek za 021.rs kaže da su u kreiranju izložbe učestvovala dva odeljenja i 15 učenika sa likovne sekcije. 
 
"Prvo smo počeli od skupljanja materijala i ubrzo smo došli do zaključka da možemo od bilo kakvog otpada da napravimo neku umetničku formu. I stvarno smo iskoristili sve moguće materijale - flaše, čepove, delove starih fioke od klupi, staru metalnu kantu za smeće, ograde od klupi stolova i ostalo. Svaki taj rad nosi određenu poruku, a najvažnije mi je to što su i učenici postali svesni koliko je to važno", kaže ona.
 
Dodaje da su se ova dva koncepta izložbi nadovezala jedna na drugo, a izložba je realizovana u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Američkom ambasadom u okviru projekta "Tesla" sa temom reciklaža i zaštita životne sredine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti