FOTO: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je danas u Novom Sadu.
FOTO: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Foto: Grad Novi Sad
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju.
Tom prilikom prigodnu numeru izveo je hor "Hašira" i čitana je molitva.
"Holokaust kao zajednički imenitelj za progon i genocid na osnovu verske, nacionalne i političke pripadnosti tema je o kojoj društvo ne sme prestati da govori. Nažalost Jevreji, Srbi, Romi i drugo civilno stanovništvo doživeli su istu sudbinu u Drugom svetskom ratu - bili su žrtve okupacionih snaga kada je ubijeno i u Dunav bačeno 1.300 građana Novog Sada. Zajedničko stradanje učvrstilo je vezu između naših naroda. Saradnja Grada i Jevrejske opštine bila je i biće izuzetno dobra i plodna i uvek ćemo podržati aktivnosti Jevrejske zajednice", rekao je Igor Crnobarac.
 
 
Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta izuzetno važna institucija i deo kulture sećanja.
 
"Ovaj dan je važan jer imamo dug prema šest miliona Jevreja koji su ubijeni tokom Holokausta. Takođe, dolaze mlade generacije koje nemaju prave izvore saznanja o onome što se desilo i mi moramo da ih učimo o tome. Svesni smo da je svake godine sve manje svedoka tragičnih događaja i njihovih naslednika, a naš je zadatak da na mlade generacije prenesemo sećanja na Holokaust, jer ako to sada ne uradimo potonuće u tamu zaborava, a to ne smemo i nećemo dozvoliti", naglasio je Štark.
 
 Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine usvojila rezoluciju kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti