Grupa advokata protestovala ispred suda zbog pritvaranja kolege Čedomira Kokanovića

Grupa advokata iz Beograda i Novog Sada okupila se u petak uveče ispred Osnovnog suda u Novom Sadu, zbog, kako navode, nezakonitog pritvaranja advokata Čedomira Kokanovića iz Beograda.
Grupa advokata protestovala ispred suda zbog pritvaranja kolege Čedomira Kokanovića
Foto: 021.rs
"Ovde se radi o tome da je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski uspeo da iskoristi svoj uticaj i, u jednom beznačajnom postupku koji protiv kolege Kokanovića vodi po privatnoj tužbi za uvredu, ishoduje od suda izdavanje poternice i određivanje pritvora advokatu Kokanoviću. Inače, Kokanović redovno obavlja advokatsku delatnost u Beogradu, uredno prima poštu i svakodnevno se pojavljuje pred sudovima", navodi advokatica Dušanka Davidov. 
Dodaje da je "sama procesna mera flagrantno kršenje pravila krivične procedure i još jedno svedočanstvo o arbitrernosti, samovolji i pravnoj nesigurnosti u srpskom pravosuđu". 
Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski naveo je ranije danas da je Kokanoviću određen pritvor zbog "skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog".
 
Istakao je da je policija postupila u skladu sa zakonom, te da je "pritvor jedina mera koja može da obezbedi njegovo prisustvo u postupku".
 
"Pokušaji da izbegne suđenje su se svodili na njegovu nameru da nastupi zastara krivičnog gonjenja što je sud ovog puta uspešno sprečio", naveo je Beljanski.
 
Beogradski advokat Čedomir Kokanović nalazi se u pritvoru nakon što je priveden danas u 12 časova u Ulici Bate Brkića po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u Novom Sadu.
  • @Zemlja čudesa

    16.02.2023 05:45
    Brkaš, sinko, brkaš
    Ne moraš biti pravnik da bi čitao čl. 211 ZKP a odmah potom i čl. 212. Privodjenje svedoka na sudjenje u krivičnom predmetu koji se vodi po službenoj dužnosti nije isto što i pritvor sa nanogicom koji je Sud u Novom Sadu nezakonito odredio za tuženog kroz privatnu krivičnu prijavu, pogotovo ako je odredjen advokatu koji jedino to radi da bi se porodica izdržavala. Zamisli koliko bi društvo bilo nestabilno kada bi se po svakoj privatnoj krivičnoj tužbi ovako postupalo. Službeno gonjenje je drugi nivo i mere su takve. Ovo je sramota, zastrašivanje običnog sveta, a vi koji ne razlikujete pojmove bolje da javno ne izvodite zaključke.
  • Zemlja čudesa

    28.01.2023 21:45
    Pre par godina mog kuma oko 1 sat posle ponoći izvukla marica iz kreveta i odvela u pritvor zbog neodazivanja na poziv suda (kao svedoka!) jer je poštara mrzelo da ide do njegove kuće pa je falsifikovao potpis i cevčio pivo u kafani, a pozive bacao u kontejner. Znači, za sitnu ribu je to u redu, ali za g. Advokata je nezakonito?
  • Milence

    28.01.2023 16:06
    Jad i beda
    Pod hitno advokaturu brisati iz Ustava i zakonom urediti da ih bira ministar pravde .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti