Planira se povećanje kapaciteta zatvora na Klisi, moći će da primi dvostruko više pritvorenika

Nacrt novog urbanističkog plana Okružnog zatvora predviđa da se kompleks proširi tako da se kapacitet poveća sa 304 na 564 pritvorenika.
Proširenje zatvora je i glavni osnov da novosadski urbanisti pristupe izradi Plana generalne regulacije Okružnog zatvora koji se sada nalazi na javnom uvidu. 

Sadašnji kompleks sagrađen polovinom osamdesetih godina prošlog veka je podeljen na dva dela - odeljenje pritvora gde može da boravi 164 lica i deo za izdržavanje kazni za 140 lica. Trenutno prosečno brojno stanje je 340 zatvorenika što je više od postojećeg kapaciteta, a neretko je broj i veći od toga.

U sklopu zatvora postoji i crkva iz 2003. godine, odeljenje za lečenje, objekti za upošljavanje osuđenika, ekonomsko dvorište, prostor za uzgoj stoke i živine, plastenici i drugi prateći objekti. 
 
Prema navodima urbanista, planira se izgradnja novih objekata u zapadnom delu zatvora i to prvenstveno nova zgrada pritvora koja će moći da primi 260 lica, čime će se gotovo udvostručiti kapacitet. 
 
Osim novog pritvorskog dela, predviđa se i gradnja kule osmatračnice, pomoćni objekti, zidovi od armiranog betona i ograda visine od pet metara. Dozvoljena maksimalna spratnost je do tri sprata, dok visina kula osmatračnice nije ograničena. Istovremeno, postojeći objekti u okviru Okružnog zatvora u slučaju potrebe se mogu nadzidati do tri sprata. 
 
Zatvor će imati ukupno 11,55 hektara, što je za oko dva hektara više od ranijeg plana i sadašnje površine. 
 
 
U Planu koji je na javnom uvidu obrađuju se i dve parcele nedaleko od zatvora, jedna odmah prekoputa u Ulici profesora Grčića, a druga u Olge Penavin. Prva parcela je neizgrađeno građevinsko zemljište, dok se na drugoj lokaciji nalaze porodične kuće. Na obe parcele se, prema predlogu urbanista, dozvoljava izgradnja porodičnih objekta od jednog sprata sa potkrovljem uz indeks zauzetosti do 40 posto. Moguće je i da budu privredni objekti. 
 
U predlogu Plana generalne regulacije Okružnog zatvora se predviđa i izgradnja produžetka Ulice profesora Grčića kako bi se preko servisne saobraćajnice povezao sa auto-putem, kao i produženje Ulice Olge Panavin na ovu saobraćajnicu. 
 
Planira se i da ugao Olge Panavin, Proleterske i novoplanirane saobraćajnice bude kružni tok, a predviđena je i rekonstrukcija raskrsnice Proleterske i Ulice profesora Grčića.  
 
Uz skoro sve ove ulice planira se gradnja biciklističkih staza uz obavezno čuvanje postojećih drvoreda. 
Nacrt Plana generalne regulacije Okružnog zatvora se može pogledati u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3 i Mesnoj zajednici "Klisa" u Savkoj 27, kao i na veb stranicama Urbanizma i sajtu Grada.
 
Uvid traje do 28. februara i u tom periodu se može podneti pismeni prigovor Upravi za urbanizam, u Školskoj 3.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmatrati na sednici 16. marta, u Plavoj sali Skupštine grada, u Žarka Zrenjanina 2 ,sa početkom u devet časova. 
  • Sofronije

    30.01.2023 23:20
    @Jacovitti
    "A da naprave Nacionalni zatvor? Biće potrebniji nego nacionalni stadion!"

    Pa ovaj mali je GENIJE!
  • Soja

    30.01.2023 19:53
    Izgleda su neki svesni gde će nakon izbora…pa da pripreme na vreme
  • Pera Minhen

    30.01.2023 18:33
    Najzad
    jedna lepa vest koja je i dijasporu obradovala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.