Sporni spomenik "nevinim žrtvama" stavljen "na čekanje", nije izdvojen novac za obnovu

U budžetu Novog Sada za 2023. godinu, za sada, nisu planirana sredstva za popravke i dodatne radove na spornom spomeniku "nevinim žrtvama 1944/45" na Limanu.
Sporni spomenik "nevinim žrtvama" stavljen "na čekanje", nije izdvojen novac za obnovu
Foto: 021.rs
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) za 021.rs navode da nije bilo nikakvih aktivnosti u vezi sa postavljanjem spomenika nakon što je 26. decembra 2022. prekinut ugovor o javnoj nabavci na zahtev izvođača.
Konstatovano je da je postament u velikoj meri fizički oštećen, a u budžetu nisu opredeljena sredstva za popravku. 
 
"U budžetu Grada Novog Sada nisu opredeljena sredstva za sanaciju oštećenja na postamentu predmetnog spomenika", kažu u ovoj upravi.
Da gradska uprava ništa ne planira, uverio se 021.rs uvidom u Program uređenja građevinskog zemljišta, budžet, spisak javnih nabavki UGZI-ja, gde se ne spominje sporni spomenik "nevinim žrtvama 1944/45". 
 
Takođe, kako lokalna administracija prekinute radovi vodi kao "prvu fazu", 021.rs je proverio i šta je sa drugom fazom. Ovi dodatni radovi obuhvataju gradnju pešačke staze, deo urbanog mobilijara i javno osvetljenje, ali ni toga nema nigde u stavkama za finansiranje. 
 
Kažimo i da su u UGZI-ju za 021.rs rekli da u ovom delu Limana, odnosno u Ulici Ive Andrića, nema drugih predviđenih radova neposredno uz lokaciju gde treba da bude spomenik.
 
Kako su objasnili, tokom prošle godine su završeni svi previđeni radovi na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u delu Ulice Ive Andrića i novoplanirane pristupne saobraćanice poslovnom kompleksu Lidla. 
Podsetimo da se postavljanju ovog spomenika već nekoliko godina protive aktivisti više antifašističkih pokreta, stranaka, kao i pojedinci. Tokom, protekle godine organizovali su proteste ili ostavljali poruke na postamentu. 
 
Jedan od razloga za protivljenje podizanju ovog spomenika je i taj što se u spisku nevinih žrtava, priloženom uz inicijativu, nalaze i imena ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata. 
  • @@penzos

    13.02.2023 15:03
    Medju nevinim, nema šta da se nalaze, oni koji nisu nevini….

    Postoje svi spiskovi, lako je eliminisati one, koji nisu nevini, osim ako se to u stvari neće….
  • @Penzos

    13.02.2023 13:36
    Nevini su svi oni koji su to - nevini. Da nećete tražiti ime i neznanom junaku?
  • Penzos

    13.02.2023 13:12
    ???
    Zasto ne objave javno imena "nevinih" ? Dali se madjari secaju kome je nudjen jedan sendvic a kome dva i ko je nudio ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti