Drugi slučaj u Novom Sadu: Male boginje potvrđene i kod nevakcinisanog četrdesetogodišnjaka

U Novom Sadu je registrovan drugi slučaj morbila i to kod četrdesetogodišnjaka koji nije vakcinisan. Prethodni slučaj zabeležen je kod dečaka od devet godina.
Drugi slučaj u Novom Sadu: Male boginje potvrđene i kod nevakcinisanog četrdesetogodišnjaka
Foto: Pixabay
U Srbiji su do sada, prema poslednjim posacima, registrovana su 33 slučaja malih boginja.
Na teritoriji Smedereva registrovan je 31 slučaj morbila, naveo je Batut na svom sajtu.
Radi se o devetnaest nevakcinisanih ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i devet odraslih sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.
 
Pre 12 dana je u Novom Sadu potvrđen prvi slučaj -  kod devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada. Dete nije vakcinisano protiv morbila i prvobitno je bilo zbrinuto u Dečijoj bolnici, a zbog komplikacija je upućeno u Tiršovu u Beogradu.
 
Kako je za 021.rs tada naveo epidemiolog prof. dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dete nije vakcinisano zbog postojanja medicinskih kontraindikacija za vakcinaciju. To znači da nije imalo problem u vezi sa upisom u školu.
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018.  registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
 
Tada je registrovano 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
Podsetimo, epidemiju je u Smederevu 12. januara prvobitno prijavio Zavod za javno zdravlje Požarevac.
 
Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji.
 
Novi Sad je, prema zvaničnim podacima, grad koji je u Srbiji zabeležio najgori obuhvat u vakcinaciji dece MMR vakcinom. Obuhvat je 2021. godine bio samo 24,4 odsto.
  • LOL

    15.02.2023 08:22
    21. Vek Srbija , zemlja turbo folka, šunda ,kiča, nazadne stranke, antivakcera, vračara, astrologa, magova, nepismenih i žute štampe. Samo bih dodao malu ispravku za mmr vakcinu nije pocela da se primenjuje 1996. , vec 1991. godine.Ja sam osamdeseto godiste i primio sam samo jednu dozu, dve godine kasnije zarazio sam se malim boginjama u zabavistu . Prelezao sam , bez ikakvih komplikacija, sta vise da se majka nije zarazila (i jedva izvukla zivu glavu) niko ne bi ni znao posto sam imao blagu temperaturu i nista vise, sve naravno zahvaljujuci vakcini. Brat je devedeseto godiste i dobio je mmr. Uredno je sve upisano u karton. Problem sa periodom izmedju 90' i 96' godine je ratni period, vakcina nije bilo uvek na stanju, nabavka je bila dosta problematicna. Ko se nije snasao i nabavio dete mu je ostalo nevakcinisano. Nabavka se ustalila do 96' zato se uglavnom taj datum koristi kao pocetak upotrebe dvovalentne vakcine odnosno mmr a.
  • Biki siki

    15.02.2023 00:01
    Ako narode, samo slušajte priče vračare iz Budisave i budite ovčice za šišanjac.
  • KingSRB

    14.02.2023 22:54
    Koga lazete to je iz SFRJ.... DAKLE......cemu panika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti