"Soko" prevezao 1.500.000 putnika

U železničkoj stanici Prokop danas je uručena godišnja karta Veljku Đokiću, 1.500.000-om putniku brzog voza "Soko", koji saobraća na realaciji Novi Sad-Beograd.

Đokić je student druge godine Fakulteta organizacionih nauka, kaže da često putuje i da mu je voz "Soko" olakšao put od fakulteta do kuće.

Njega su na Prokopu dočekali premijerka Ana Brnabić, ministar saobraćaja Goran Vesić i v.d. direktor Srbija voza Ivan Bulajić.

"Brzom prugom između Beograda i Novog Sada za skoro godinu dana prevezlo se oko 2,5 miliona putnika, od čega 1,5 miliona Sokolom, najsavremenijim vozom u regionu. Nastavljamo sa investicijama u železničku infrastrukturu i završavamo deo pruge do Subotice do kraja 2024. godine", rekla je premijerka.
 
Ona je naglasila da ne postoji veća investicija u kvalitet i zaštitu životne sredine od modernizacije železnice.
 
Kao primer je navela da je dosadašnjim obimom saobraćaja na rekonstruisanoj pruzi ostvarena ušteda od 170.000 kg ugljen dioksida i podsetila da odgovoran rad pozitivno utiče na svaki aspekt kvaliteta života u Srbiji.
 
Vesić je najavio da će u narednim nedeljama biti potpisan i ugovor sa EU o izgradnji brze pruge Beograd – Niš i dodao da će građani Srbije do kraja decenije moći da putuju brzim vozom od Niša do Budimpešte.
 
"Nedavno sam razgovarao sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom da na stanici Beograd – Centar budu mađarska carina i policija, dok će srpska carina i policija biti u Budimpešti, tako da voz neće stajati na granici, a Beograd i Budimpešta biće povezani kao da su u jednoj zemlji", rekao je Vesić.
  • D. Lukić

    20.02.2023 10:03
    Novi Beograd
    Kada predsednica Vlade Srbije izjavi; »da je Soko (Stadler Kiss voz) najsavremeniji voz u regionu« je više nego očigledno, da ona »ne vidi« Sloveniju u regionu. Jer kako drugačije tumačiti činjenicu, da prugama Slovenije od 26.05.2021. saobraćaju i dvospratni Stadler Kiss vozovi. Naime, Slovenija je za 320 mil. evra bez PDV kupila 52 Stadler voza i to; 10 Kiss i 42 Flirt od kojih je 21 sa elektromotorima, dok je 21 sa dieselmotorima. Inače, tri (3) Stadler Kiss voza koje je kupila Srbija imaju EMUs sistem napajanja, pa bi odmah mogli da krenu putem Zapadne Evrope; Italija, Švajcarska, Francuska, Nemačka, itd. Međutim, izgleda da nadležni put do Zapadne Evrope vide preko Budimpešte, jer kako drugačije tumačiti činjenicu, da se već godinama čeka na modernizaciju pruge Sremska Mitrovića – Šid na kojoj je ograničenje brzine od 30 km/h.
  • Nina

    19.02.2023 18:15
    Bas se...te!
    Kulturica voz do......
    Da je više takvih...



  • zašto?

    19.02.2023 09:06
    @ mrk
    nema potrebe, oni od svake laži naprave reklamu, a istina je da će da razvuku otplatu zajma Kini na 300 godina sve dok poslednji Kinez koji nema posla u svojoj kući useli u za njega napravljen kamp ovde samo da bi se bahati slikali i delili nešto džaba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti