FOTO: Duž Futoškog puta posađeno 109 stabala

"Gradsko zelenilo" je ove nedelje u cilju formiranja takozvanog sekundarnog drvoreda na Futoškom putu, duž ove saobraćajnice posadilo 109 stabala.
Posađeno je 79 koprivića, 30 piramidalnih bagrema, kao i 600 komada sadnica ukrasnog šiblja. 
"Novi drvored će dodatno unaprediti zelenilo na ovoj izuzetno frekventnoj saobraćajnici i još više unaprediti moć apsorpcije izduvnih gasova iz saobraćaja. Podsećamo da je kompletan drvored platana na Futoškom putu, koji je star više od 65 godina, u više navrata podvrgnut specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima", kažu u Gradskom zelenilu.
Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima. 
 
"Briga o drveću i stvaranje uslova za njegov što duži život u urbanim uslovima predstavljaju ključni zadatak Gradskog zelenila. U poslednjih 10 godina na teritoriji grada i prigradskih naselja posađeno je više od 55.000 novih sadnica drveća, a posebnim merama zaštite koje smo mi inicirali, produžen je vek preko 250 stabala na različitim lokacijama u gradu. Uz to, na inicijativu Gradskog zelenila povećan je broj drveća koja su dobila status spomenika prirode treće kategorije", izjavio je direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.
 
 
Kako je 021.rs pisao, platani duž Futoške ulice i Futoškog puta oštećeni su tokom rekonstrukcije pešačko-biciklističkih staza na ovom potezu. 
 
Usled neopreznog izvođenja radova, oštećeni su korenovi sistemi starih stabala, korenje je "preliveno" debelim slojem asfalta, a 021.rs je otkrio i koliko je stabala posečeno, tretirano i koje su posledice po životnu sredinu.
 
Pojedina stabla su, osim mehaničkih oštećenja usled radova, obolela i od truleži, zbog čega su stručnjaci preporučili da se ova stabla uklone. Tekst u celosti, u kojem je "zelenilo" i najavilo formiranje sekundarnog drvoreda, čitajte OVDE.
  • pajo patak

    22.02.2023 15:16
    ako od 109
    devet preživi do sledeće godine.
  • @Maca

    22.02.2023 13:13
    Genije! gde to u svetu sade uveliko izrasla stabla? Pa nije ovo Fejsbuk farma nego RL.
  • g pen

    22.02.2023 10:08
    Opet sade siblje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti