"Osa harmonije" - dokumentarna emisija kao primer saradnje Novog Sada i Pekinga

Dokumentarna emisija "Osa harmonije" publici u Srbiji prikazuje suštinu kineske filozofije i istoriju koja se proteže od dinastije Juan (1271-1368) do modernog vremena.
"Osa harmonije" - dokumentarna emisija kao primer saradnje Novog Sada i Pekinga
Foto: Pixabay

Snimljena je neposredno pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine. Posvećena je Centralnoj osi Pekinga koja je doživela više od 700 godina razvoja i evolucije.

Iako je pretrpela suštinsku promenu od prevlasti imperijalne moći do supremacije naroda, njena ukupna funkcija je nasleđena. Kulturni duh iskazan kroz umerenost, integritetitet, ljubaznost, harmoniju kao i harmoniju između neba, zemlje i čoveka se nikada nije promenio, što je jedinstveni šarm odlične tradicionalne kulture kineske nacije.

Najznačajnije za gledaoce u Srbiji je to što kroz emisiju imaju priliku da se upoznaju sa najpoznatijim turističkim lokacijama.

Zabranjeni grad, Nebeski hram, Trg Tjenanmen, Ptičije gnezdo i Vodena kocka - odnosno Olimpijski kompleks u Pekingu, međunarodni aerodrom Peking Dašing i dr. prikazuju dragocene artefakte kraljevske porodice, tradicionalne plesove, degustaciju čuvene pekinške patke ili najbrži metro u Pekingu.

U dokumentarnoj emisiji "Osa harmonije" sagovornici govore o arhitekturi, tehnologiji, umetnosti, sportu, istoriji, filozofiji, religiji.

Voditeljka je Jelena Ćufalić, studentkinja master studija na Univerzitetu umetnosti u Njanđingu na programu Plesne teorije i estetike. Jelena je tokom studija osvajala mnogobrojne nagrade, a najznačajnije su nagrade kineske vlade kada je bila proglašena za Izvanrednog internacionalnog studenta 2019. godine, a potom i Izvanredni diplomac 2021. godine. Trenutno pored studija, aktivno učestvuje u kulturnoj razmeni između Kine i Srbije.  

Emisiju je snimala "China Media Group" u režiji i produkciji "Arbos"-a iz Novog Sada i jedna je od značajnih primera dobre kulturne i umetničke saradnje Novog Sada i Pekinga.



Emisiju je moguće pogledati na RTS 2.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti