Preminuo novosadski fotograf Jan Valo

Novosadski fotograf Jan Valo preminuo je u 59. godini.

Valo je rođen 29. novembra 1964. godine, u Kisaču, gde je završio osnovnu školu. Školovanje je potom nastavio u Novom Sadu, pa u Subotici.

Fotografijom se bavio još od osnovne škole, gde je bio član foto-sekcije. Intenzivnije je počeo da se posvećuje fotografiji kako bi beležio plivačke uspehe svoje ćerke.

Kako je objavila ranije Fotoasocijacija Vojvodine, Valovo interesovanje za fotografiju je rezultat neverovatnog spleta okolnosti i izraz njegove neuništive volje za životom i traganja za lepotom. 
 
Radeći kao elektromonter, Valo je 1994. teško povređen u udaru struje, pao je sa 30 metara visikog dalekovoda. Nesreću je preživeo, preživeo je i kliničku smrt i desetodnevnu komu, nakon čega je usledio dug oporavak i povratak porodici i poslu.
 
 
Fotoaparat mu je pomogao da prebrodi teške trenutke. 
 
"Fotografiju posmatram celom, ako je doživim... što znači da ona ima uživanje u trenutku stvaranja pre škljoca, za vreme zamrzavanja trenutka i na kraju kad ostane živa kako za mene, a tako isto i za posmatrača", navodi se na Valovom sajtu.
Bio je član Fotografskog kluba Vojvodina, Grupe 32 "Čuvari trenutaka", Foto saveza Srbije i Foto-komune "24. kadar". 
 
Osvojio je mnoštvo priznanja i nagrada i bio je organizator nekoliko sopstvenih izložbi. 
 
 
Od Vala se na društvenim mrežama opraštaju prijatelji i kolege. 
  • Slobodan Šorak

    06.03.2023 16:30
    Talentovan I vredan. Za nas malodušne, primer u ljubavi prema životu i neodustajanju. Dobar čovek. Počivaj u miru, dragi Janko.
  • Cvejka

    06.03.2023 16:14
    Još jedan odlazak..
    Odlaze ljudi koji su ostavljali divne uspomene.
    Večni mir i spokoj, saučešće porodici.
  • Vladimir

    06.03.2023 13:43
    Divni Jan
    Čast je bila znati za tebe i uživati u tvojim fotografijama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti