Novosadska škola koja prednjači u međunarodnoj saradnji: Kad učenici putuju i uče

Novosadska E-gimnazija ove godine puni 15 godina uspešnog rada sa više od 1.500 učenika, koliko je završilo školovanje u ovoj ustanovi.

Iako poznata po inovacijama u nastavi za domaće učenike, E-gimnazija je važan partner domaćim i inostranim obrazovnim i školskim projektima u Novom Sadu. Dokaz za to je i upravo osvojena Zlatna medalja Novosadskog sajma za međunarodnu saradnju u vidu školovanja koje E-gimnazija omogućava i u svojoj školi u Budvi.

Samo neki od aspekata međunarodne saradnje su kratkoročno i dugoročno školovanje učenika u inostranstvu, studiranje u inostranstvu, međunarodne školske ekskurzije, međunarodna saradnja i posete između škola u inostranstvu, naučni i tehnološki obrazovni projekti (regionalni i EU Erasmus) koji uključuju školske timove koji sarađuju elektronskim putem i putem okupljanja.

Tu su i izuzetno značajni međunarodni seminari u regionu, ali i takmičenja učenika na naučnim i sportskim događajima, koja su u fokusu E-gimnazije praktično od osnivanja. 
 
Mnogi učenici iz Rusije, Ukrajine, Izraela, Australije, Kine, Nemačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih država pohađaju nastavu u E-gimnaziji, a osim opšte škole i IT gimnazije, tu je istaknuta Sportska škola E-gimnazije sa sopstvenim smeštajem i obezbeđenom ishranom za brojne učenike van grada.
 
U okviru višegodišnje saradnje E-gimnazije i Pravoslavne gimnazije u Zagrebu, realizovano je mnoštvo poseta, zajedničkih projekata, ekskurzija i druženja. Pozitivni utisci dolaze i iz međunarodne saradnje i prijateljskih odnosa sa školama u Slovačkoj, Holandiji, Austriji i Crnoj Gori. 
 
Interesantno je da je E-gimnazija jedina škola u Srbiji koja ima svoju ustanovu i u inostranstvu - 2016. godine je otvorena škola u Budvi, uz veliko interesovanje roditelja budućih đaka.
 
Međunarodne aktivnosti obuhvataju i EU - Erasmus projekte na kojima je škola posvećeno angažovana. Još 2018. godine E-gimnazija je uvela izborni predmet predmet IT inovacije, sa elementima veštačke inteligencije, o čemu se u domaćoj i stranoj javnosti sada mnogo priča. 
 
Poslednji još uvek aktivan, veoma složen i dug Erasmus projekat je iz oblasti ekologije i reciklaže i uključuje škole iz Slovenije, Španije i Kipra. Štaviše, učenički tim E-gimnazije je upravo u Kranju, u Sloveniji i učestvuje u predstavljanju rezultata, modela i istraživanja koje su radili profesori i učenici u oblasti primene 3D štampe, čime predstavljaju svoju ustanovu i njenu posvećenost napretku. Kako poručuje rukovodstvo gimnazije, škola je dobila sve pohvale direktno iz sektora za prosvetu pri Evropskoj komisiji u Briselu.
 
Zašto međunarodna saradnja?
 
Međunarodna školska saradnja ima mnoge koristi za jednu srednju školu. Tako međunarodna saradnja omogućava učenicima da steknu iskustva u radu s ljudima iz drugih kultura, što im pomaže da razviju razumevanje i poštovanje prema drugim kulturama i svetskim perspektivama. U današnjem globalnom svetu, sposobnost za komunikaciju i saradnju s ljudima iz drugih kultura postaje sve važnija, što je znanje koje učenici E-gimnazije i te kako stiču.
 
 
Međunarodna saradnja takođe može pružiti učenicima priliku da steknu nova znanja i veštine iz drugih delova sveta. Na primer, učenici se mogu uključiti u projekte koji uključuju STEM (nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), umetnost, kulturu ili sport, što im može pomoći u razvoju svojih interesa i talenata na način koji im je, u redovnim okolnostima, teži za pristup.
 
Međunarodna saradnja pruža učenicima priliku i da unaprede svoje jezičke veštine, što im može biti korisno u budućoj karijeri. Učenici se dodatno interesuju i za istraživanje novih kultura, što ih navodi na nova putovanja i otkrića.
 
Međunarodna saradnja može da pomogne srednjoj školi da uspostavi partnerstva s drugim školama ili organizacijama u drugim zemljama. To može dovesti do novih zajedničkih projekata, razmene učenika ili profesora i drugih aktivnosti koje će koristiti svim učesnicima.
Uzimajući u obzir sve navedeno, E-gimnazija je domaća škola koja definitivno, prema rečima rukovodstva, ne zaostaje za drugim školama u Evropskoj uniji.
 
"E-Gimnazija svakako nastavlja tradiciju sa inovacijama i izazovima nudeći svojim učenicima da nauče o novim tehnologijama (veštačka inteligencija, robotika, biomedicina, računarske mreže), isto kao što uče njihovi vršnjaci na prestižnim školama u inostranstvu. Prema pokrajinskom portalu svih srednjih škola u Vojvodini, E-gimnazija od svih privatnih školskih ustanova ima najveći broj redovnih učenika", naglašavaju u ovoj gimnaziji.
 
Predupis učenika u E-gimnaziju za 2023/2024. školsku godinu je uveliko u toku. Iskoristite priliku odmah i ne čekajte leto, budući da poslednjih godina sva mesta bivaju popunjena već do jula.
 
Sve potrebne informacije pronaći ćete na zvaničnom sajtu škole OVDE, a za novosti pratite i Fejsbuk i Instagram stranice E-gimnazije.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti