FOTO: Na Limanu u toku ozelenjavanje ograde koja sprečava pešake da pretrčavaju put

Na razdelnom ostrvu u ulici Narodnog fronta radnici Gradskog zelenila privode kraju podizanje zelenog zida, visokog dva i dugačkog 440 metara.
Danas je na ranije postavljenu metalnu konstrukciju počelo postavljanje 864 žardinjere, u koje će biti posađeno 1.728 komada lišćarskog i zimzelenog šiblja i perena i 740 komada puzavica. Biće posađeni zimski jasmin, vinka, ukrasna trava, lonicera i ruzmarin, a u zemlji oko ograde predviđena je sadnja dve vrste puzavica, lonicera i tekoma. 
Kad u potpunosti bude završena sadnja svih biljaka, ulica Narodnog fronta dobiće 3.644 novih kvadrata pod zelenilom. 
U Gradskom zelenilu ističu da je zeleni zid u Narodnog fronta pilot projekat i da će slični projekti biti realizovani i na nekoliko drugih saobraćajnica. 
 
"Kao posledica intenziviranja saobraćaja javlja se niz neželjenih i štetnih efekata na životnu sredinu, posebno u delu aerozagađenja i povećanog nivoa buke. Pored značaja u pogledu unapređenja životne sredine, postavka zelenog zida će povećati bezbednost odvijanja saobraćaja jer će onemogućiti pešake da pretrčavaju put van pešačkog prelaza. Ovaj projekat je prvi u nizu ovakvih projekata koji će pored navedenih benefita doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara", kaže pomoćnica direktora Gradskog zelenila za projektovanje, podizanje, proizvodnju i održavanje zelenila, Danijela Andrić.
 
 
Ona ističe da je danas nastavljeno tretiranje drveća i šiblja u Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida, koje je započeto proletos i tokom kog je u potpunosti tretirano svo drveće i šiblje u Železničkom i Futoškom parku. 
 
"Tokom narednih dana nastavljamo sa tretiranjem drveća u parkovima, uličnim i kvartovima, a nastavljamo i sadnju drveća i sakupljanje lišća", kaže Andrić. 
  • Nemanja

    13.03.2023 12:59
    Liman Morning Glory
    Gajim puzavice (Ladolež) u istim ovakvim saksijama koje se isto tako nalaze na direktnom suncu. Čim malo otopli a nema kiše svaki dan (obično polovina maja), iste se sparuše. Cenim da bi im dva dana bez obilnog zalivanja bilo dovoljno da se osuše i uginu. Kada su baš velike vrućeine leti, iste moram da zalivam i ujutru i uveče. Dakle, živo me zanima kako su zamislili da će iste opstati?
    Dalje, uz dobro zalivanje i prihranu, puzavice jako brzo krenu da se razvijaju na sve strane, potrebno je stalno sprovođenje i orezivanje.
    I za kraj, ideja kao takva i nije loša - ali su lokacija i realizacija katastrofa. Ogradu bi trebalo prvenstveno uraditi na Bulevaru Oslobođenja, odabrati neku zimzelenu puzavicu (bršljen npr.) i istu saditi u zemlju razdelnog ostrva (naravno, prethodno pripremljenu za sadnju)
  • Dragon

    10.03.2023 14:59
    OK, ljudi pretrčavaju i neko je rešio da obezbedi saobraćaj.

    Da li je mogla biti postavljena niska ograda kao i na ostalim mestima u gradu? Da li je mogla da se zasadi živa ograda?

    Po čemu je situacija na Limanu specifična da se moralo poseći za zidom?
  • Politikolog

    10.03.2023 14:17
    Sukob Svetova
    Interesantno je da baš na Limanu se postavljaju ograde koje na prvi pogled deluju sa cvećem i žardinjerama tako nevino-benigno.
    Šta ako narod želi da na primer izjavi svoju volju pa bi da "šeta"...?
    Tada su ti građani stavljeni u jednu liniju koja se pomerati ne sme, i ako se nekom od Gore ne dopadnu šetnjice i ispoljavanje stavova, odma ima i ograde za dobre manevre obučenih građana koji nisu obični, već specijalni.
    Ali, ostanimo na cveću i šarenilu....lepše je uljuljkivati se u ovoj inflaciji, pretnji ratovima, kako Svetskim, tako i građanskim nemirima u na primer Gruziji. Neće to na nas, ne, mi smo sa drugog Svemira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.