"S obe strane Drine": 24 miliona za naučne projekte organizacija iz APV i Republike Srpske

Organizacije iz Vojvodine i iz Republike Srpske i ove godine će imati zajedničke naučne projekte.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je danas ugovore o finansiranju projekata naučnoistraživačkih organizacija čiji je osnivač AP Vojvodina u saradnji sa organizacijama iz Republike Srpske. 

Ove godine su podržana 24 projekta sa ukupno 24 miliona dinara.

Sredstva su odobrena za šest projekata iz oblasti medicinskih nauka, pet projekata iz oblasti društvenih nauka, po četiri iz oblasti tehničkih i biotehničkih nauka, po dva projekta iz oblasti tehnoloških i interdisciplinarnih nauka i jedan projekat iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja.
 
Kako je prof. dr Milošević istakao, iz godine u godinu povećavaju se sredstva za zajedničke naučnoistraživačke projekte, a sve veći broj podržanih projekata govori o tome da se prostor za povezivanje istraživača iz Srbije i Srpske sve širi.
 
"Sredstva nekada nisu toliko važna koliko je važna naša spremnost da u nauci vidimo ne samo njenu internacionalnu dimenziju, i ne samo kohezioni faktor koji objedinjava sve naše interese – posebno u AP Vojvodini – da razumemo i umetničke projekte, projekte nacionalnih manjina i razvojno-istraživačke projekte. Veoma je važno da osim evropskih sporazuma, koji nas pozivaju na regionalnu saradnju, imamo bilateralne sporazume poput ovog između AP Vojvodine i Republike Srpske", rekao je prof. dr Milošević.
 
On je naglasio da je značajno i identitetsko pitanje.
 
"Kao što smo krajem 18. veka, formiranjem Pedagoškog fakulteta, razumeli misiju učitelja u srpskom korpusu, isto tako naša je obaveza da pomognemo naše sunarodnike, da jačamo njihove kapacitete, da zapravo učinimo održivim visoko obrazovanje na teritoriji Srpske", istakao je sekretar Milošević.
 
On je dodao da je važna spremnost da se jačaju kapaciteti nauke kao okvira iz koga izvire moderno visoko obrazovanje, a samim tim i svi drugi resursi jednog društva, njegov privredni, politički i demokratski potencijal.
 
Prof. dr Milošević je izrazio uverenje da će opštim konsenzusom poslanika i Vlade biti uspostavljen čvrst temelj saradnje, gde će jedni druge podsticati da budu bolji.
 
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske dr Željko Budimir rekao je da ovi zajednički projekti učvršćuju vezu naših univerziteta i da naš akademski prostor dobija zajedničku dimenziju.
 
"Istovremeno, ovo je izuzetno važno za intelektualnu zajednicu, jer će razmena ideja, mišljenja i završetak tih projekata sigurno dobro markirati određene probleme koji su prisutni u AP Vojvodini i Republici Srpskoj", naveo je ministar Budimir.
 
Rektor Univerziteta u Novom Sadu  prof. dr Dejan Madić istakao je da su univerziteti seme znanja, te da je ovaj vid saradnje AP Vojvodine sa Republikom Srpskom posebno važan.
 
"Ta saradnja će sigurno doneti dobre rezultate, jer kada se povežu istraživači sa obe strane Drine, ono najbolje će izaći na površinu i naš narod će imati velike koristi u svim oblastima obrazovanja, nauke i privrede", rekao je rektor Madić.
 
Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić kazao je da je ponosan na podršku koju Srbija i AP Vojvodina pružaju Republici Srpskoj, te da je ona veoma značajna za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.
 
On je naglasio da je ove godine podržano osam projekata Univerziteta i izrazio uverenje da će naredne godine taj broj biti veći.
 
"Našim nastavnicima i istraživačima mnogo znači saradnja sa istraživačima iz Srbije jer doprinosi vidljivosti našeg univerziteta na globalnim univerzitetskim rang-listama", rekao je prof. dr Kulić.
 
Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da su podržani važni projekti, koji će, osim toga što će rezultirati primenom u struci, povezati timove univerziteta u Novom Sadu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.
  • Muž i žena

    11.03.2023 22:57
    Važno je da znaš da skijaš
    Najvažnija kvalifikacija za ove projekte!
    Dok se ne sapletu jednom.
  • Zvrk

    11.03.2023 22:48
    Sramota
    Kad već ovako dele novce i javna je tajna sve što se oko ovih projekata dešava, da makar ne daju izjave i ne vređaju nam inteligenciju.
    Ceo UNS je znao ko dobija projekte.
  • Rade

    11.03.2023 22:41
    Dokle bre
    Parama naroda plaća se skijanje... "naučni projekti" suprugama skijaša... I ko zna ko još tamo preko Drine.

    Zemljo Srbijo, gledaj i plači!
    A naučnici ćute. Tako im i treba!
    Za bolje i nisu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.