Mirović: U drugoj polovini godine počinje izgradnja pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu

U drugoj polovini ove godine počeće izgradnja novog pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Projekat ovog, a ujedno i sva tri buduća novosadska mosta prezentovani su početkom januara ove godine u prisustvu sva tri nivoa vlasti uključena u realizaciju i finansiranje.

"Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad finansiraće ovaj projekat koji će veoma brzo postati novi simbol Novog Sada i velika turistička atrakcija koja će dodatno oživeti Petrovaradinsku tvrđavu. Objavljujem skice iz idejnog projekta i želim puno uspeha projektantima i izvođačima radova u realizaciji ovog važnog poduhvata", poručio je Mirović na svom instagram nalogu.
Kako kaže na drugu, blisku temu, nada se da će vlada do kraja jula obezbediti i projektnu dokumentaciju za izgradnju pešačko-biciklističke staze od Petrovaradina do Beočina.
 
"Ali o tome drugom prilikom", kaže predsednik Pokrajinske vlade.
 
Podsetimo, pešačko-biciklistički most biće dug 450 metara i širok 12 metara, a za postavljanje konstrukcije iskoristiće se postojeća tri stuba nekadašnjeg mosta Franca Jozefa. U osnovi, ovaj most će biti montažno-demontažni, s idejom da kroz vreme bude iznova upotrebljiv.
 
Pešacima će moći da borave na vidikovcima u sklopu mosta, a u planu su zeleni pojas, galerijski i drugi umetnički prostori. Most će sa petrovaradinske strane imati nastavak u starom železničkom tunelu od 355 metara, koji će se rekonstruisati i dobiće staklena vrata. Unutar tunela će biti i pristup ka dva lifta i stepeništa za gornji plato Petrovaradinske tvrđave, kao i dva evakuaciona izlaza. 
 
Arhitekte su predvidele da tunel ne služi samo biciklistima i pešacima, već i kao galerija. Na samom kraju izlaza iz tunela (kod Lovotursa) previđeno je proširenje pešačkih staza, što bi trebalo da se uklopi sa budućom Botaničkom baštom.
  • Čorba

    18.03.2023 14:08
    A Gradić!
    Da li će to Gradić ovim mostom biti skrajnut sa turističke mape i prepušten na nemilost saobraćaju koji već 20 godina pričaju da će ukinuti?! Zašto se sve ne objedini u jednu turističku atrakciju, sve jedna celina da bude, sa galerijama, restoranima, šetalištem. Kao u svakoj civilizovanoj zemlji!
  • DanéD

    14.03.2023 21:04
    srusiti sve posle nazadnjaka
    Auuu, radice ovu resetkastu grdobu za obican pesacki most. Pa to se radi samo za mostove sa velikim opterecenjima poput zeleznickih kao sto je Zezeljev. Pesacki je trebao da bude jednostavnih linija. Lagan, sveden, lep na oko. Pogledajte slicne primere po svetu. Nigde niko nije uradio ovakvu grdobu za pesacki mostic hahahahahaa
  • NikolaDetelinara

    14.03.2023 14:22
    @MilanNS

    Prirodnjacki muzej se ne nalazi na tvrdjavi, nego Muzej grada Novog Sada.
    Ako ne vidis nikakav znacaj u tvrdjavi, koja je jedan od simbola Novog Sada, preseli se u neku kasabu (odakle verovatno i pises). Novi Sar si video sigurno samo na ekskurziji u 6. razredu osnovne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti