Sa protesta "Nauka bez straha" ponovo zatraženo da nadležni reaguju na probleme u FINS-u

Radnici Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) na protestu "Nauka bez straha" još jednom su zatražili da nadležni reaguju na brojne probleme u radu te ustanove.
Sa protesta "Nauka bez straha" ponovo zatraženo da nadležni reaguju na probleme u FINS-u
Foto: 021.rs

Pred zgradom pokrajinske vlade okupilo se više desetina zaposlenih, kao i članova njihovih porodica i kolega sa Univerziteta u Novom Sadu, a govornike je slušao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

Zaposleni nisu govorili, nego su nosili bele maske sa slovom "X", a obratili su se predstavnici sindikalnih organizacija, koji su dali podršku načnicima u nameri da se izbore za svoja prava.

Oni su ukazali na to da poslednjih meseci postoje ozbiljni problemi u radu FINS-a, kao i da su zaposleni u strahu jer im se krše prava na koja imaju na osnovu Zakona o radu, prava na štrajk i drugo. 
 
Predsednik sidnikata nauke Vojvodine Rade Erceg je naveo da je davanje otkaza naučnim radnicima zbog iznošenja mišljenja nedopustivo i da se tako zaposleni teraju da ćute. 
 
"Ne može razlog za otkaz da bude javno izneseno mišljenje. Ne može se dalje dozvoliti kršenje Zakona o nauci, da se krše propisi o zaradama i zakonske odredbe o štrajku. Ovde smo da bez straha damo jasnu poruku da smo za nauku bez straha", naveo je Erceg.
 
 
Vladimir Lukić iz Sindikata nauke Srbije rekao je da je ovo okupljanje posledica davanja otkaza i opomena pred otkaz zaposlenima na FINS-u i dodao da potezi uprave nisu u skladu sa zakonom.
 
"Stvara se amosfera straha i naučnici koji rade su izloženi novim pretnjama pred samo pominjanje štrajka na koji imaju pravo. Doživljavaju i neprimerena vređanja, te tražimo da ministarka Jelena Begović stane u odbranu struke", rekao je Lukić.
 
Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština Vladmir Gvozdenović je rekao da zaposleni na FINS nose maske jer time žele da jasno pokažu da institucije i nadležni ćute na probleme u ovoj naučnoj ustanovi. 
 
"Tražimo da se pomogne u rešavanju problema i da se sačuva instutut. Želimo da načunici rade bez straha, da se poštuje Zakon o radu, pravo na štrajk i drugo. Borićemo se da sačuvamo FINS i da načnici nastave da rade", ocenio je Gvozdenović.

Pre protesta, sindikati su naveli da se okupljaju sa zahtevom da nadležne institucije "konačno odreaguju na brojne upućene dopise" jer ne žele "dalje otkaze, upozorenja, pretnje i povrede radnih prava".

Ponovljeno je i da je jedna doktorka nauka dobila otkaz zbog kritike na račun direktorke.
 
U reakciji na sindiaklne tvrdnje, direktorka je sve navode odbacila.

Teme

fins
  • Saveta

    26.03.2023 08:51
    Pametnom dosta
    Direktorice, povucite se i skratite muke i sebi i kolegama. Sacuvajte bar deo dostojansta za dane koji su pred Vama...
  • Nauka

    25.03.2023 13:54
    Bez straha
    Za neupucene iz opste sluzbe instututa, ministarstvo nauke je vec obavesteno o svim nepravilnostima i desavanjima u FINSu, pa tako i o cinjenici da sefica racunovodstva nije godinama prijavljivala trudnice RFZO-u zbog cega mora odgovarati. A to sto namerno jos uvek nije isplatila zarade istrazivacima od novca koje daje ministarstvo, samo dodatno ide u prilog tvrdnjama koje su iznele koleginice pre par dana u razgovoru sa ministarkom nauke. Racunovodstvo bi moglo za promenu da pocne da se bavi svojim primarnim poslom, umesto prodajom tapervera u radno vreme. #NAUKABEZSTRAHA
  • @Šef računovodstva

    25.03.2023 07:59
    Poštovani,

    Prosto je neophodno da Vas, nakon Vašeg komentara, upoznam sa jednim malim delom kvalitetnog rada šefa računovodstva na FINS-u. Ili pak, samo da Vas pitam da li se i u Vašoj firmi zarade zaposlenima isplaćuju svakog meseca drugog datuma, da ne kažem poslednjeg u mesecu? Zaposleni FINS-a još uvek nisu primili svoje zarade ovog meseca. Umanjene, jer eto rukovodstvu se može. Naučni radnici nikako ne zaslužuju takav tretman.

    S poštovanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti