FOTO: Otvoreno novo sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka

Nova zgrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka ovorena je danas u Ulici Arse Teodorovića u potpuno renoviranom objektu na površini od 142 kvadratna metra.
Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je kao predstavnik suosnivača Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka ponosna što prisustvuje ovako značajnom događaju.
"Ovaj multifunkcionalni prostor koristiće ne samo slovačka nacionalna zajednica, već svi koji delimo suživot vekovima na ovim prostorima", rekla je Milošević.
Ona je dodala da je upravo nedostatak radnog prostora Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka obeležio njene prve radne dane 2018. godine, od kada je na čelu Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
 
"S obzirom na to da je prostor u Njegoševoj ulici koji je koristio Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka restitucijom vraćen vlasnicima, danas pre svega zahvaljujem Gradu Novom Sadu što je ustupio ovaj prostor, renovirao ga i adaptirao za potrebe Zavoda, a mi smo pružili podršku za kompletno opremanje pored podrške koju kontinuirano pružamo za brojne programske aktivnosti", istakla je Dragana Milošević, navodeći da svaki od ukupno pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina čiji je suosnivač Pokrajina predstavlja značajan deo kulturnog miljea naše zemlje čuvajući svoj kulturni i nacionalni identitet.
 
 
"Pored velikog galerijskog prostora i biblioteke, novootvoreni objekat predstavlja mesto gde će zaposleni ubuduće imati dodatni stimulans i nove ambicije za realizovanje brojnih kulturnih projekata, koje mi, kao resorni sekretarijat, iz godine u godinu podržavamo u sve većoj meri", rekla je sekretarka.
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je istakao da je Grad, u saradnji sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, usmerio 38 miliona dinara za potpunu sanaciju objekta, koji je danas zasjao punim sjajem.
 
U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka reči zahvalnosti uputio je direktor Vladimir Francisti, dok se u ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine obratila predsednica Dušanka Petrakova.
 
Zamenica šefa Misije Ambasade Republike Slovačke u Republici Srbiji Monika Šuhajdova pozdravila je prisutne, a nakon svečanog uvodnog dela Vladimir Francisti, Milan Đurić i Dragana Milošević svečano su presekli vrpcu u galerijskom prostoru novog objekta.
  • Milan

    24.03.2023 09:03
    Eeee eh
    Nemaju ni jedno drveće,zelenilo ispred. Ima da im asfalt napravi pakao.
  • Mare

    24.03.2023 00:11
    E
    A oni 0-0 sa Luksemburgom jeb....pade mi tiket za 17000
  • MomciloNS

    23.03.2023 23:38
    A što nije plava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti