FOTO: Usred bela dana iz kamiona prikolice otpad na poljanu između Limana i Telepa

Eko straža Novi Sad poslala je prijavu povodom snimka na kome se vidi da čovek srednjih godina baca ogromne količine građevinskog otpada sa prikolice na poljanu između Limana IV i Telepa.
Kako kažu u Eko straži, snimak je izazvao veoma burne reakcije jer podseća na to da uporno izostaje redovno i kontinuirano kažnjavanje bacanje otpada na javne površine, iako je ono regulisano kao prekršaj, a novčana kazna za isti 2019. godine pooštrena i povećana sa 8.000 dinara na 25.000 dinara. 
"Samo u proteklih 10 godina, prema izveštajima Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine, broj divljih deponija u Novom Sadu porastao je za gotovo četiri puta. Nema sumnje bi ova neslavna statistika bila manje crna kada bi komunalna policija i komunalna inspekcija redovno i kontinuirano kažnjavale nesavesne pojedince i privredne subjekte (za koje su propisane još oštrije kazne u slučaju bacanja nesavesnog tretmana otpada)", kažu u ovoj ekološkoj organizaciji. 
Dalje ističu da je kažnjavanje bacanja smeća na javne površine važan deo adekvatnog sistema upravljanja otpadom, jer se bez njega šalje poruka da oni koji se ponašaju kao pojedinac sa snimka mogu da na najbližu javnu površinu istresti svoje smeće, a da ne snose nikakve posledice.
 
"Iako se rad komunalne inspekcije i komunalne policije može podvesti pod dobru staru narodnu izreku 'Ne zna se ko pije, a ko plaća', ovaj snimak je takav smatramo da ni jedna ni druga institucija nemaju izgovor da ne postupe i ne kazne odgovornog učinioca sa snimka. Na snimku su vidljive registarske tablice prikolica i automobila, tako da izgovor o nemogućnosti identifikovanja počinioca koji komunalna policija često koristi pada u vodu. Takođe, snimak je napravljen u momentu bacanja otpada, tako da i izgovor da počinilac mora biti uhvaćen u momentu bacanja smeća da bi komunalna policija postupila isto otpada", kaže Eko straža.
 
 
Navode da je najnoviji primer prakse nereagovanja komunalne policije i komunalne inspekcije deponija u Primorskoj ulici na Klisi, koju su građani prijavili, ali je izostalo i njeno uklanjanje i kažnjavanje odgovornih za njeno nastajanje. 
 
"Veoma je sramotno što od kažnjavanja, kao ishod postupka mnogo je češće izostajanje odgovora ili zaturanje prijave. Pa tako je moguće da od juna 2021. godine nema odgovora od Komunalne inspekcije na prijavljene deponije ispod Mosta slobode i na obali kanala u Rumenki i da kada se ode lično u ovu instituciju, zaposleni ne mogu da pronađu prijavu o istovaranju šuta od strane privatnog lica na javnoj površini u Sremskoj Kamenici", ističe ova organizacija.
 
Oni pozivaju građane da svojim masovnim i urednim prijavama bacanja otpada i ostalih komunalnih prekršaja, pomognu nadležnima da brže, bolje i jače shvate da su dužni da rade posao za koji ih građani plaćaju. 
 
Mejl adrese za prijavljivanje komunalnih prekršaja su
 
- komunalna.policija@inspekcija.novisad.rs 
- dispecer@inspekcija.novisad.rs 
- office@cistocans.co.rs 
 
Preporučuju da u cc mejla građani dodaju i mejl adrese načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove, njegovog zamenika i gradonačelnika: 
 
- milan.djuric@novisad.rs 
- nacelnik@inspekcija.novisad.rs
- zamenik.nacelnika@inspekcija.novisad.rs
  • Nina

    30.03.2023 18:49
    A možda se sredovečni gospodin razgoropadio jer je neko to isto djubre ostavio ispred njegove kuće...

    Sve je moguće...

  • Vladan

    29.03.2023 09:31
    @Ah Ahilej

    Hteo si da odrukaš garija a samo si nam potvrdio da studentska zadruga ovde služi samo da ološ zaposli ološ.
  • Ah Ahilej

    29.03.2023 06:59
    Hehehe
    Jednom se secam kad sam preko studentske zadruge istovarao šut iz kamiona, negde između sajlova i naselja. Dođe neki lik i dreknu na nas da je to njegova livadaaa. Šef, iskusni kamiondžija dođe i priđe mu i tutne nešto u ruku.
    Da vidiš kako je počeo da viče, ma slobodno gari, ovo je TVOJA njiva....!? Bilo pre 20 godina, šut i dalje tamo stoji.
    Potkupljiv narod slavenosrbski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti