NDBG: Gašić priznao da policajci na Šodrošu nisu imali vidno istaknute oznake

Policija nije imala vidno istaknute identifikacione oznake na protestima na Šodrošu u oktobru prošle godine, a tako se nastavilo i ove.
NDBG: Gašić priznao da policajci na Šodrošu nisu imali vidno istaknute oznake
Foto: 021.rs
Kako je saopštio pokret Ne davimo Beograd (NDBG), to je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić priznao u pisanom odgovoru poslaniku Radomiru Lazoviću.
U Gašićevom odgovoru navodi se da policajci nisu imali vidno istaknute propisane indentifikacione oznake, ali je naveo da se identifikacije nisu videle zbog zaštitne opreme koja se nalazila preko interventne uniforme.
NGB, međutim, ukazuje da do primene prekomerne sile prema građanima najčešće dolazi upravo na protestima na kojima policajci nose dodatnu zaštitnu opremu, i da zato ovo nikako ne može biti opravdanje.
 
"Neprihvatljivo je da se policajci skrivaju iza uniforme, odnosno da se građani sprečavaju da traže odgovornost za one koji krše zakone i prebijaju ljude", upozorava NDBG.
 
Kako je naglašeno, identifikacija policajaca je važna i zbog toga što je bilo puno primera da se na protestima angažuju partijski batinaši koji preuzimaju ulogu policije.
 
"To je bio slučaj u Novom Sadu kada sam i sam napadnut i oboren na zemlju od jednog od njih. U Šapcu smo imali situaciju da se policija povukla i oslobodila batinašima put da s motkama nasrnu na okupljene građane. Sve ovo nam jasno pokazuje da je policija zloupotrebljena za potrebe kriminalaca na vlasti, a na nama je da se izborimo da se vrati u zakonske okvire", podsetio je Lazović. 
  • YYY

    27.03.2023 14:40
    Ali su zato imali SNS notese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti