Obeležen Dan SNP-a: Dobitnice medalje "Jovan Đorđević" Lidija Stevanović i Ana Đurić

Ovogodišnje dobitnice medalje "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta su Lidija Stevanović, prvakinja Drame i Ana Đurić, prvakinja Baleta SNP-a.
Obeležen Dan SNP-a: Dobitnice medalje "Jovan Đorđević" Lidija Stevanović i Ana Đurić
Foto: Marija Erdelji
Medalje "Jovan Đorđević", kao i godišnje nagrade i pohvale, uručene su danas, 28. marta, na Dan Srpskog narodnog pozorišta, kada SNP puni 162 godine od osnivanja.
Uprava SNP-a je na biste oko zgrade pozorišta tradicionalno položila cveće, a u donjem foajeu scene "Jovan Đorđević" otvorena je izložba "75 godina Opere - retrospektivna izložba fotografija, kostima i plakata (1947-2022)".
 
Na kraju dana, premijerno je izvedena opera P.I. Čajkovskog "Evgenije Onjegin", po delu Aleksandra Puškina. 
V.d. upravnik SNP-a Zoran Đerić rekao je da "zadataka ima više, ali se oni, u suštini, nisu promenili od osnivanja, od 1861. godine". 
 
"Ovde se ne radi o privatnoj zabavi jedne varoši, o ličnim interesima nekoliko ljudi. Ovde je govor o višim duhovnim interesima jednog naroda, o narodnoj svesti, narodnom ponosu i karakteru, o narodnom jeziku i literaturi, jednom reči o onome, što je narodu najmilije, najsvetlije. Narodno pozorište sve ovo čuva, brani, neguje, oblagorođava", citirao je Đerić reči Jovana Đorđevića, osnivača i prvog upravnika SNP-a. 
 
"Krajnji cilj pozorišta je, naravno, predstava (dramska, operska, baletska), u kojoj će se pokazati svi kreativni potencijali pojedinih umetničkih jedinica. Zato molim sve nagrađene i pohvaljene, kao i sve druge zaposlene u našem pozorištu da nam pomognu u ispunjavanju davno postavljenih zadataka i novih ciljeva, jer podršku osnivača i društva imamo, kao i brojne publike. Nadam se da snaga postoji, u pojedincima, kao i u kolektivu, da sve to opravdamo", naveo je Đerić.
 
 
"Nepromenjiva činjenica jeste da je SNP ostao jedan od najvažnijih svetionika širokog kulturnog prostora do čijih granica sežu njegove umetničke vibracije, da bi se, obogaćene osećanjima koje su podstakle u onima do kojih su stigle, kao najlepši eho vraćale ovde odakle su potekle. Sve to je, razume se, pre i iznad svega, zasluga ljudi koji su ga nekad činili i koji ga čine danas – od glumaca i reditelja, preko članova operskog i baletskog ansambla i našeg hora i orkestra, do članova menadžmenta, radnika u tehnici i svih drugih bez kojih bi njegovo funkcionisanje bilo nemoguće. Zato svima njima iz srca, koje je, uprkos drugim profesionalnim ili političkim angažmanima, kao violinistkinji uvek i zauvek ovde, čestitam današnji svečani dan", rekla je pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević. 
 
Ona je čestitke uputila svima kojima su danas uručena tradiconalna priznanja. 
 
"Želim da podvučem da je Pokrajinska vlada, kao osnivač SNP-a, potpuno svesna svoje uloge i svoje odgovornosti da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj Srpskog narodnog pozorišta i da to nikada neće doći u pitanje. A čaroliju igre u svim njenim raskošnim oblicima i danas i u vremenu koje dolazi ostavljamo vama koji ga činite i, razume se, publici zbog koje postojite i kojoj smo svi zajedno tu čaroliju dužni", rekla je Dragana Milošević.
Izložba "75 godina Opere" sastoji se od 24 panela s arhivskim fotografijama - premijere (i obnove) opera i opereta, od osnivanja Opere 1947. do 2022. godine. Postavljen je i izbor najreprezentativnijih kostima, kao i izbor pozorišnih plakata.
 
Planirano je da postavka traje do kraja ove godine, do kada Opera svim svojim programima obeležava svoj jubilej.

Teme

snp
  • Dr Mladen Ostojic

    28.03.2023 22:31
    Cestitke
    Dragoj Ani sve njlepse u daljij karijeri. Dr Malden Ostojic sa porodicom, Dorcol, Beograd. Samo napred

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti