Dveri: Pošumljavanjem Vojvodine sprečiti peščane oluje

Pokrajinski odbor Dveri za Vojvodinu je danas od Pokrajinske vlade tražio da izradi obavezujuć i sveobuhvatan Plan pošumljavanja Vojvodine.
Dveri: Pošumljavanjem Vojvodine sprečiti peščane oluje
Foto: 021.rs
Povodom sudara 14 vozila u utorak između Subotice i Bačke Topole usled lokalne peščane oluje, Dveri su tražile povećavanje površina pod novim zasadima šume, višestruko veće nego što se sadi sada.
Traže i "da se mnoge površine osposobe za konverziju iz poljoprivrednog u šumsko zemljište" i da se "poseban akcenat u Planu pošumljavanja stavi na nove vetrozaštitne pojaseve koji bi bili delovi šumskog pojasa oko puteva, saobraćajnica, kanala, reka".
Dveri smatraju da bi te mere, uz navodnjavanje, smanjile mogućnost nastanka peščanih oluja, bar "lokalnog karaktera, s visokim sadržajem minerala sa vojvođanskih njiva".
 
"Ovakvi potezi odgovorne vlasti bi morali uslediti već u sledećem rebalansu budžeta Vojvodine. Ako se ozbiljno ne pristupi rešavanju ovog problema imaćemo i učestale peščane oluje sa novim žrtvama i drastično opadanje kvaliteta zemljišta", upozorile su Dveri.
 
U lančanom sudaru između Subotice i Bačke Topole, koji se dogodio juče usred peščane oluje, učestvovalo je 14 vozila, dok je sedam osoba povređeno.

Teme

oluja
  • misa

    29.03.2023 22:14
    Ubedjen sam da clanovi dveri dele jednu mozdanu celiju
  • /

    29.03.2023 22:12
    /
    e kad dveri brinu o vojvodini onu koju su do sada negirali i ponizavaju
  • ××

    29.03.2023 20:04
    Posumite njive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti