Episkop bački Irinej: Rat nije tražila Rusija nego Zapad, u Ukrajini u toku gonjenje Crkve

Episkop bački Irinej izjavio je da je "svestan da nevinost i krivica nikada nisu potpuno na jednoj strani, kako se prikazuje".
Episkop bački Irinej: Rat nije tražila Rusija nego Zapad, u Ukrajini u toku gonjenje Crkve
Foto: 021.rs
Irinej je dodao da kada je "nesrazmera toliko ogromna, kao što je danas u Ukrajini, onda to izaziva tugu i ogorčenje u dušama ljudi", pa i u njegovoj.
Bački episkop je u intervjuu za Russia Today naglasio i da je među pravoslavcima dominantno mišljenje "da je rat pravedniji ili potpuno pravedan na strani Rusije".
"Bez obzira na to što to smatramo i što rat nije tražila Rusija nego Zapad, što je moje lično mišljenje, mi ne možemo u ime takvog gledišta da kažemo: Neka stradaju Ukrajinci. Oni to nisu tražili, nego je to odlučeno u njihovo ime, što vidimo i u našoj istoriji", rekao je on.
 
On je ocenio da je u Ukrajini u toku direktno gonjenje Crkve i to "ne blaže, nego kao što je bilo u najgore sovjetsko vreme, kada je na teritoriji Ukrajine bilo samo dva hrama u kojima se vršila služba Božija: jedan u Кijevu i to na groblju, ne u gradu, a drugi u Odesi.
 
"Sve drugo je bilo razrušeno i obesvećeno".
  • Podbarac Original

    10.04.2023 12:26
    Ko je tebi pitao
    Ti bolje da cutis do kraja svog zivota,bice ti pametnije,da ima bozije pravde odavno te ne bi bilo.
  • Sabahudin

    09.04.2023 07:55
    Omerović
    Dežurni pljuvači na SPC zaboravljaju da je: a) Ukrajina napala Ruse 2014. godine b) Da Rusi imaju pravo na zaštitu svojih građana koji su se na referendumu izjasnili da žele biti deo RF, c) Da je stvorena Ukrajinska crkva koja je istog momenta počela da otima hramove Ukrajinske mitropolije, te da progoni sveštenstvo autokefalne RPC... Ovo šta je rekao izuzetno neprijatan lik kakav je Irinej, to je sasvim drugi problem, tj. problem koji treba da rešava SPC
  • Ko

    08.04.2023 18:20
    Šta
    Nije dostojan!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti