Udruženja koja koriste Crnu kuću traže novi prostor, svakodnevno strahuju od izbacivanja

Zajednica okupljena oko Crne kuće objavila je da traži novi prostor.
Udruženja koja koriste Crnu kuću traže novi prostor, svakodnevno strahuju od izbacivanja
Foto: 021.rs

Kako navode u obaveštenju, sudbina Crne kuće u okviru koje deluje Omladinski centar CK13 je nesigurna.  

"Trendu napada, stigmatizacije i nepovoljnih uslova za rad autonomnih prostora i kolektiva u Novom Sadu, priključuje se i nesigurna sudbina Crne kuće ispoljene u nastojanjima udruženja Kuda.org da privatizuje i otuđi kuću od njenih korisnika tužbom protiv udruženja 'Omladinski centar CK13' da napusti kuću, i protiv fondacije 'SHL' iz Berlina kako bi poništila hipoteku koja je garant da kuća ne bude otuđena od javne namene", objašnjavaju.

Poručuju da je autonomija Crne kuće ugrožena i da izbacivanje jednog udruženja znači izbacivanje svih drugih. 
 
"Uslovi pod kojima radimo podrazumevaju svakodnevnu bojazan od izbacivanja, što onemogućava investiranje u budućnost i održivost našeg rada. Posledice ovakvih okolnosti su pogubne – Novi Sad ostaje bez još jednog nezavisnog prostora", ističu.
 
Ovim javnim istupanjem počinje kampanja za novi nezavisni prostor zajednice okupljene oko Crne kuće i nova etapa delovanja ove zajednice.
 
Inicijativa za prostore slobode biće detaljno predstavljena u četvrtak, 13. aprila u 19 časova u Crnoj kući
 
Inicijativu za prostore slobode čine Udruženje "Omladinski centar CK13", Volonterski centar Vojvodine, Udruženje građana "Patrija", Kuhinja solidarnosti NS, Antifašistički front 23. oktobar, Grupa IZAĐI, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Kult - sa tačkom, Rebuild Collective, Brutal Studio i neformalni, volonterski i aktivistički kolektivi unutar Omladinskog centra CK13: Infoteka CK13, Otvorena kuhinja CK13, Radio zajednice CK13 i kolektiv Art bioskop CK13.
Crna kuća je nastala  2007. godine na temelju potrebe da se u Novom Sadu stvori siguran prostor za slobodu udruživanja i delovanja mnogih inicijativa, udruženja i kolektiva. 
 
Trenutno, kuća okuplja, podržava i povezuje više od 10 udruženja i kolektiva koje baštine vrednosti solidarnosti, ravnopravnosti, odgovornosti, transparentnosti, pravednosti, antifašizma, feminizma, volonterizma, nespecizma. Kuću svakodnevno koriste i brojne druge organizacije, inicijative,  u potrazi za društvenim, umetničkim i političkim alternativima. 
  • Novosađanin

    11.04.2023 09:32
    @Sabahudin

    Da li bi ti prihvatio kuću nazad u velikoj Bosni i skinuo nam se s grbače?
  • Sabahudin

    11.04.2023 04:43
    Omerović
    Da li bi prihvatili kuću u Maloj Bosni. Ne treba ništa da plaćaju sem struje i režija?
  • Miki

    10.04.2023 18:09
    Kako će neki “pošteni” investitor povezan sa Sns-om ovde da zida. Sve je moguće u lopovskoj državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti