Objavljen poslednji antiroman čuvenog novosadskog umetnika: Andrlin "Lanjski sneg"

Poslednji antiroman čuvenog novosadskog avangardnog umetnika Branka Andrića Andrle "Lanjski sneg" upravo je objavljen u izdanju Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski".
Objavljen poslednji antiroman čuvenog novosadskog umetnika: Andrlin "Lanjski sneg"
Foto: 021.rs (Željko Mandić)

Andrlin sin, Branko Andrić mlađi, ukazao je uredništvu Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" na činjenicu da je u Andrlinoj zaostavštini rukopis romana na kojem je pisac radio u godinama pre tragične pogibije. 

Kako se navodi, u pitanju je roman koji se ne može prepričati, jer u njemu Andrla nastavlja svoje umetničke eksperimente koji su bili odlika i svih njegovih ranijih knjiga.

"Lanjski sneg" je specifična kozerija o putovanju i mestima za koja nismo sigurni da li postoje ili da li miruju.
 
Roman počinje "šekspirovom" dilemom: Pisati ili ne pisati? Poslednje poglavlja nosi naziv "Oproštaj", a poslednje reči su: "Otuđili su se i jedan od drugoga i sami od sebe". 
 
 
Branko Andrić Andrla rođen je u Novom Sadu 1942. godine, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Dunaujvarošu oktobra 2005. godine. Objavljivao je poeziju i prozu na srpskom i nemačkom jeziku. Osim toga, bavio se filmom i muzikom. 
Osnivač je kultnog muzičkog sastava "Imperivm of Jazz". Njegove pesme i prozni radovi zastupljeni su u mnogim antologijama. 
 
U književnosti se pojavio 1971. godine prekretničkom knjigom "Ja sam mali mamin seksualac". Osim toga objavio je i "Treba biti spreman na sve" (1984), "Potonuli brodovi od hartije" (1990), "Dan za posete bolnicama" (1991), "Kako žene strašno pate" (1991) i "Sanatorijum" (2000).
  • Ust

    12.04.2023 11:02
    ,"Ustanak iz mrtvačkog sanduka", 2005.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti