Vladimiru Pištalu nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske"

Vladimir Pištalo dobitnik je ovogodišnje nagrade "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske", a jednoglasnu odluku doneo je žiri koji čine Milan Micić, Gordana Đilas i Zoran Đerić.
Pištalo je jedan od najprevođenijih srpskih pisaca, dobitnik brojnih književnih priznanja, kao i doktor istorijskih nauka, profesor i upravnik Narodne biblioteke Srbije.
Autor je nekoliko romana i brojnih ostvarenja poetske proze, među kojima su "Milenijum u Beogradu", "Manifesti", "Slikovnica", "Sunce ovog dana, pismo Andriću" i drugi.
Za roman "Tesla, portret među maskama" Pištalo je dobio NIN-ovu nagradu i brojna druga priznanja, a sada je prevedena na 20 svetskih jezika, uključujući i kineski.
 
Prošle godine je dobio nagradu "Teodor Pavlović" za životno delo, i ovogodišnji je laureat nagrade "Borislav Stanković" za celokupni književni opus.
 
Nagradu čine povelja i plaketa koje će dobitniku biti uručene prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske 28. aprila.
 
Uz to, biće održan i okrugli sto o delima dobitnika koji će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.
  • Bulevariteljka

    12.04.2023 14:43
    „Klub istinskih stvaralaca”

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti