Ruše se spalionica i dimnjak u KCV, zbog zagađenosti posebni uslovi za uklanjanje

Stari dimnjak u krugu Kliničkog centra Vojvodina i spalionica uskoro će biti srušeni.
Ruše se spalionica i dimnjak u KCV, zbog zagađenosti posebni uslovi za uklanjanje
Foto: 021.rs
Dimnjak, koji je dugo bio jedan od viših objekata u tom delu grada, biće potpuno uklonjen nakon što KCV završi tender za izbor izvođača radova na rušenju. Cena radova je procenjna na šest miliona dinara i rok za dostavljanje ponuda je 25. april. 
Za razliku od industrijskih dimnjaka koji su ranije bili prisutni u Novom Sadu oko Radničke ulice ili na Podbari u delu oko Marka Miljanova, gde su nekada bile radne zone, ovaj dimnjak je po gabaritu nešto manji, ali je, pošto nije bilo viših objekata, bio jedan od visinskih repera za taj deo grada.
Tokom višedecenijske upotrebe je služio za spaljivanje medicinskog i drugog otpada, a već duže vreme nije u upotrebi.
 
U tenderskoj dokumentaciji KCV-a stoji da se ruši spalionica infektivnog i drugog otpada sa dimnjakom gde su korišćeni mazut i nafta za sagorevanje tog otpada i unutrašnjost spalionice-dimnjaka je ispunjena katranom i opasnim materijama.
 
Zbog zagađenosti, KCV traži od izvođača radova da obezbedi transport i tretman porušenog dimnjaka-šuta u reciklažnom centru, a kasnije na gradskoj deponiji. 
 
U dokumentaciji nije precizirano kada će biti rušenje starog dimnjaka, ali se navodi da KCV zahteva da radove izabrani ponuđač otpočne u roku od dva kalendarska dana od dana prijema pisanog obaveštenja i da iste okonča u celosti u roku od najduže 20 kalendarskih dana od dana uvođenja ponuđača u posao. 
 
Za sada nema inforamcija o tome da li će se nešto graditi na prostoru dimnjaka, a prema urbanističkim planovima za KCV, taj deo prostora je predviđen za dvospratni objekat namenjen za prateće tehničke službe. 
  • tražim odgovor

    14.04.2023 16:57
    nadležnih;treba da se ovo zna
    Ako se ništa ne spaljuje,gde se spaljuje i da li se uopšte i spaljuje?
    Da se možda ne zakopava?
    Gde?
  • Ime

    14.04.2023 15:09
    Sećam se
    Sećam se da sam imao druga iz detinjstva koji je radio u toj spalionici. Tu se spaljivao medicinski otpad (amputirani udovi, kancerski i ostali tumori i ostale strahote). On je oboleo od raka i jadan umro. To je bilo pre tridesetak godina. I tada se po ndašnjoj štampi spominjala potreba za uklanjanjem te spalionice. Gde ima spalionica medicinskog otpada usred grada?
    Nije strašno što će se ukloniti ta spalionica i nije važno da li će tu biti park ili oblakoder. Treba svakako ukloniti taj potencijalni izvor zagađenja. Sve je bolje nego ovo kako je sada.
  • Hajrudin

    14.04.2023 14:24
    @Radoznala
    Ne spaljuju ga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti