Državna matura 2024: Prijemne ispite ukida pet novosadskih fakulteta, neki uvode dodatne testove

Do sada se 45 fakulteta, u okviru četiri državna univerziteta - Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izjasnilo da će ukinuti prijemni ispit od 2024. godine.
Državna matura 2024: Prijemne ispite ukida pet novosadskih fakulteta, neki uvode dodatne testove
Foto: 021.rs

Tada se uvodi državna matura. Na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu u Kragujevcu još se čekaju odluke pojedinih fakulteta, piše Euronews Srbija

Sve visokoškolske ustanove još ove godine upisuju brucoše po starom, a u 2024. godini uvodi se državna matura te će mnogi fakulteti ukinuti prijemni i za upis vrednovati uspeh iz srednje škole i sa državne mature. 

Na Univerzitetu u Novom Sadu od 15 fakulteta, pet se izjasnilo da potpuno ukidaju prijemni i da će za upis brucoša vrednovati uspeh iz srednje škole i rezultate državne mature.
 
"U pogledu vrednovanja rezultata državne mature, pet fakulteta - Pravni fakultet, Tehnološki fakultet, Građevinski fakultet u Subotici, Pedagoški fakultet u Somboru i Ekonomski fakultet u Subotici neće uvoditi dodatne prijemne ispite ili ispite za proveru sklonosti i sposobnosti za upis ni na jedan studijski program", kažu za Euronews Srbija na Univerzitetu u Novom Sadu.
 
Dodaju da će se na ostalim fakultetima situacija razlikovati u zavisnosti od studijskog programa koji kandidat želi da upiše, te za upis na pojedine studijske programe vrednovati samo državna matura dok će na ostalim programima biti tražena dodatna testiranja. 
 
"Primera radi, na šest studijskih programa na Filozofskom fakultetu biće uvedena dodatna polaganja, zatim na Poljoprivrednom fakultetu samo za veterinarsku medicinu, na Fakultetu tehničkih nauka na samo pet studijskih programa, na Prirodno-matematičkom fakultetu na studijama turizma, na Tehničkom fakultetu 'Mihajlo Pupin' u Zrenjaninu na programu informacionih tehologija - softverskog inženjerstva", kažu na Univerzitetu.
 
Takođe, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja imaće ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, kao i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici na tri studijska programa. Na Medicinskom fakultetu dodatno polaganje ispita ima šest studijskih programa, pri čemu se na tri programa bodovno vrednuje, dok se na ostala tri dodatno samo utvrđuje da li je kandidat sposoban. Na Akademiji umetnosti tražiće se dodatna provera posebnih sklonosti i sposobnosti na svim studijskim programima.
 
Na najstarijem univerzitetu u Srbiji od 31 fakulteta, njih 27 se izjasnilo kako će bodovati državnu maturu kada bude uvedena. 
 
Dodatni test sklonosti (svojevrsni prijemni ) organizovaće 10 fakulteta, dok 17 visokoškolskih ustanova ukida potpuno prijemni i za upis će bodovati samo rezultate državne mature. 
 
Među beogradskim fakultetima koji potpuno ukidaju prijemni su: Pravni, Poljoprivredni, Građevinski, Šumarski, Tehnički fakultet u Boru, Filološki, Biološki, Geografski, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) i Rudarsko-geološki fakultet, Fizički fakultet, Tehnološko- metalurški, Fakultet za fizičku hemiju.
 
"Osim državne mature dodatni test sklonosti za upis brucoša organizovaće: Medicinski, Stomatološki, Veterinarski, Farmacija, DIF, Arhitektora, Pravoslavno- bogoslovski, Saobraćajni, FON, ETF. Čekamo da se izjasni još četiri fakulteta. Dva su već imala nastavno- naučna veća, još dva će imati sledeće nedelje. Očekujem da ćemo posle praznika imati kako su se i ta četiri fakulteta izjasnila", rekao je za Euronews Srbija prorektor UB prof. Dejan Filipović.
Inače, Ministarstvo prosvete dalo je rok fakultetima da se do 24. marta izjasne kako će vrednovati državnu maturu, kada bude uvedena 2024. godine i da to objave na svom sajtu. Međutim, većina fakulteta nije ispoštovala taj rok.
 
Prethodno je državna matura više puta pomerana. Najpre je trebalo da bude uvedena 2021. godine, ali je pomerena za 2022. godinu, uz obrazloženje da se pomera kako bi je polagali učenici koji srednju školu završavaju po reformisanom programu. Novo pomeranje za još dve godine usledilo je, kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, zbog epidemije virusa korona.
 • Milica

  14.12.2023 18:33
  Zar je bitno
  Prijemni ispit je samo otvaranje vrata fakulteta. Neretko se desi da ga zbog treme ili nekog drugog razloga budući student ne položi. Krajnji ishod je svakako rezultat mukotrpnog rada i grejanja stolice tokom studija, tako da mislim da je bolje pružiti priliku svakom ko ima volju da studira.
 • Univerzitetski profa

  18.04.2023 01:43
  Niko nas nista nije pitao.
  Da jeste, niko od mojih kolega ne bi pristao na ukidanje prijemnog ispita. Ovo je nametnuta stvar, pritom veoma nejasna od samog početka. Veoma loš korak protiv autonomije svakog fakulteta. Da sam dete koje ove godine treba da upise studije, imala bih nervni slom zbog manjka informacija.
 • 0

  18.04.2023 00:25
  ...
  Kao univerzitetskom profesoru, ne sviđa mi se projekat državne mature.
  Studijski program na kom radim imaće test sklonosti, a svi zainteresovani mogu da pohađaju pripremnu nastavu.
  Taj test je dodatni filter i ne planiramo da ga izbacimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti