Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata za vikend na Fruškoj gori

Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata "Mesijeov maraton 2023", biće održan tokom vikenda 22. i 23. aprila, na Letenci na Fruškoj gori, najavili su organizatori.
Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata za vikend na Fruškoj gori
Foto: Pixabay
Cilj takmičenja je da se u toku jedne noći pronađe što veći broj nebeskih objekata iz "Kataloga maglina i zvezdanih jata", koji je osmislio francuski astronom Šarl Mesije.
Dodaje se da je neke od 110 objekata iz kataloga moguće videti i golim okom, dok je za većinu potreban teleskop ili dvogled.
Šarl Mesije bio je jedan od najpoznatijih "lovaca na komete". Da bi olakšao traganje za kometama, u katalog je beležio objekte koji su zbunjivali posmatrače jer su ličili na komete, ali to nisu bili. Među njima su magline, galaksije, zvezdana jata i svi su označeni slovom M uz redni broj.
 
U vreme oko prolećne ravnodnevice svi objekti iz kataloga mogu se videti tokom jedne noći.
 
Organizatori Mesijeovog maratona su novosadska astronomska društva "Novi Sad", "Lira" i "Kosmos", Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti