Đurić: Razmišljamo o kupovini udžbenika za sve osnovce, prvo da vidimo koliki će biti budžet

Novosadska vlast razmišlja o tome da plati troškove nabavke udžbenika za sve osnovce, potvrdio je za 021.rs gradonačelnik Milan Đurić.
Đurić: Razmišljamo o kupovini udžbenika za sve osnovce, prvo da vidimo koliki će biti budžet
Foto: 021.rs
Procena je da je za kupovinu svih udžbenika potrebno oko 300 miliona dinara. Pre toga, treba doneti odluku o tome da li u budžetu ima novca za ovaj trošak.
Novi Sad od 2019. godine kupuje udžbenike za sve prvake, a godinama unazad i za određene socijalne kategorije, za šta izdvaja oko 30 miliona dinara. Postupak je takav da svih 35 škola šalju spiskove od kojih izdavača se kupuju koji udžbenici.
Gradonačelnik Đurić kaže za 021.rs da je upoznat sa tim da Beograd od ove godine kupuje udžbenike svim učenicima, te da se već pričalo i razmišljalo o tome da li i Novi Sad krene tim stopama.
 
"Razmišljamo o tome. Najpre moramo da vidimo koliki će nam budžet biti da ne bismo srljali, da ne krenemo u nešto, pa da onda za to posle nemamo sredstava", objašnjava Đurić. 
 
Kako dodaje, ukoliko bi se Novi Sad odlučio na to da svi učenici imaju besplatne udžbenike, takva praksa bi mogla da startuje najranije u školskoj godini 2024/25.
Ipak, gradonačelnik je ukazao i na to da treba uzeti u obzir da Novi Sad već pokriva troškove besplatnog vrtića u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", a da imaju i zahteve da se povećaju subvencije za privatne vrtiće.
 
Podsetimo, Novi Sad ima budžet od 41 milijardu dinara. 
  • Radojica

    23.06.2023 14:18
    Predlažem
    Predlažem da kriminalizujete kao i sve drugo. Ko vam vrati porcenat, da dobije subvenciju za nabavku udžbenika. Sigurnije vam je sa švapskim izdavačima, jer roditelji mogu da nešto napišu na društvenim mrežama.
    Bulumenta će biti srećna, a Nepomenik će dobiti svoj deo na vreme.
  • Pićuka

    22.04.2023 11:38
    Napisao sam da je pomoć dobrodošla samo ugroženima. Dobio sam više negativnih glasova. Ovde se prodaju stanovi, kao alva, od 100.000 eura a oni bi da dobiju besplatne udženike. Koliko je ovaj narod degradirao to je bruka.
  • Makii

    22.04.2023 09:48
    Ne mažite oči, pustite nas da kupimo svi udžbenike fondacije Kavčić i ne igrajte se više sa nama!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti