Svet i Dunav: Odgovor Bernske konvencije potvrda koliko se vlast Novog Sada ne obazire na zakone

Nevladina organizacija "Svet i Dunav" traži hitnu obustavu radova na izgradnji mosta u nastavku Bulevara Evrope, do usvajanja Strateške procene uticaja na životnu sredinu.
 Svet i Dunav: Odgovor Bernske konvencije potvrda koliko se vlast Novog Sada ne obazire na zakone
Foto: 021.rs
 
Biro Bernske konvencije poslao je odgovor u slučaju žalbe NVO "Svet i Dunav" zbog izgradnje mosta i ugrožavanja biodiverziteta u novosadskom priobalju.
 
U odgovoru na žalbu konstatuje se da Vlada Srbije nije dostavila tražene informacije o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, te se zahteva da se dostavi dopunjena dokumentacija. Radi se o podacima za 213 strogo zaštićenih vrsta životinja na prostoru Dunavca, Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog ostrva, koje je organizacija "Svet i Dunav" dostavila Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
Od vlasti se traži da objasne i da li su razmatrane i druge lokacije za izgradnju mosta i, ako su relevantne, zašto su te opcije odbačene.
Kako navode iz NVO, "odgovor Biroa Bernske konvencije u slučaju njihove tužbe još jednom potvrđuje osnovanost strahova i optužbi da Grad Novi Sad ovako kapitalan i istovremeno invazivan projekat po životnu sredinu, kao što je takozvana obilaznica oko Novog Sada sa mostovima, radi bez studije procene uticaja na životnu sredinu".
"Podsećamo da su po zakonima Srbije u ovako velikim i zahtevnim projektima neophodne stručne studije kao što je Strateška procena uticaja na životnu sredinu i da se one moraju usvojiti pre početka radova. Naše sumnje su na određeni način i potvrđene i dodatnim pitanjima Biroa Bernske konvencije koja se odnose na upitnost zakonitog usvajanja Generalnog urbanističkog plana za grad Novi Sad do 2023. godine", kažu u ovoj organizaciji.
 
Dodaju da je Svet i Dunav "dobio godinu dana da prikupi, obradi i načini međunarodnoj i domaćoj javnosti dostupnim dokazni materijal u vezi sa Generalnim urbanističkim planom za grad Novi Sad do 2030, a pod nadzorom Evropskog saveta".
 
"Konstatujemo da se u odgovoru biroa Bernske konvencije nalazi samo još jedna u nizu potvrda koliko je gradska vlast Novog Sada izgubila legitimitet i koliko se ne obazire na zakone koje je uspostavila država, čime se Novi Sad prepustio u ruke opasne urbanističke anarhije", navodi "Svet i Dunav".
 
Dodaju da se "očekivana Strateška procena uticaja na životnu sredinu odnosi i na drugi kineski most u izgradnji nizvodno od grada jer je to objedinjeni projekat". 
 
"Da je studija procene uticaja na životnu sredinu urađena na vreme i da su gradski čelnici imali želje ili bili primorani da rade transparentnije svi ovi problemi koje smo gledali prethodnih meseci mogli su da budu izbegnuti, a most izgrađen na bezbednijem mestu. Uzvodno od grada već postoji nelegalno uzurpirana, devastirana obala na kojoj bi se most mogao graditi bez daljeg narušavanja značajnih retenzionih celina kao što je Kamenička ada, Dunavci, Šodroš i Ribarsko poluostrvo", stoji u saopštenju. 
  • Nemanja

    22.04.2023 13:56
    @Мост

    Most na toj lokaciji je bio razmatran pre 50 godina, a onda je umesto njega podignut Most slobode. Svaki komentar kako se tu most sprema već decenijama i kako je Novi Sad projektovan prema tome je samo lupetanje rendom imbecila koji su juče stigli u grad a danas nam nešto pametuju.
  • Psihološkinja

    22.04.2023 11:35
    @Мост
    "Даље, овај мост НИЈЕ обилазн"

    Idite na ulaz gradilišta i pročitajte šta piše na engleskoma piše i na kineskom.
    Pogledajte projekat kako se zove.
    Savršeni, besplatni, visoko motivisani bot je onaj koji za sebe ne msili da je bot.
  • Popaj

    22.04.2023 08:50
    Most bez kraja
    Pa kad su sve lepo pocistili treba da naprave dva. Ubice vas tenzija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti