Sad i zvanično: "Oko sokolovo" počinje da kažnjava vozače u Novom Sadu posle prvomajskih praznika

Sistem "NSpatrol", novosadska verzija "Oka sokolovog", počeće zvanično da kažnjava novosadske vozače u prekršaju nakon prvomajskih praznika.
Sad i zvanično: "Oko sokolovo" počinje da kažnjava vozače u Novom Sadu posle prvomajskih praznika
Foto: 021.rs
To je za "Dnevnik" najavio član Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Zdravko Jelušić.
"Svi naš sistem porede sa beogradskim 'okom sokolovim', ali je osnovna razlika u tome što, osim saobraćajnica, on kontroliše i zelene površine, pešačke zone, trotoare i biciklističke staze. Od Nove godine smo testirali sistem, jer je bilo neophodno uraditi geolociranje parking površina, kako bismo te prostore isključili iz obuhvata kažnjavanja, te proveriti funkcionisanje u automatskom režimu sa drugim softverima i bazama podataka", objasnio je Jelušić.
Vozila "NS patrol" sistema prave dva kruga i ukoliko kamere u drugom uoče vozilo na istoj površini koja nije označena kao mesto za parkiranje, registarske oznake se šalju serverima MUP-a na proveru vlasnika. Softver obrađuje pristigle podatke, kreiraju se obaveštenja vlasnicima vozila i takvi fajlovi se jednom nedeljno poštom šalju građanima ili pravnim licima u zavisnosti od toga ko je vlasnik vozila.
 
"Da bismo isključili uticaj ljudskog faktora, sistem treba da radi u potpuno automatskom režimu. Na taj način su svi jednaki, nema izuzetaka, osim vozila sa Bele liste, koja sadrži spisak vozila Policije, Hitne pomoći, Vatrogasne službe i komunalnih službi na dnevnim zadacima", rekao je Jelušić.
 
Dodaje da u slučajevima kada kamere na automobilima ne mogu da prepoznaju registarske tablice, jer su prljave, namerno prekrivene ili je gepek otvoren, sistem alarmira vozača, koji obaveštava patrole na biciklima, a geolokacija takvog vozila vidljiva je svima u sistemu.
 
"Zadržavanje duže od tri minuta smatra se parkiranjem, iako su uključena sva četiri migavca. Moram naglasiti da će se posebna pažnja posvetiti keju i tu ćemo sigurno uskoro uvesti više reda", zaključio je član Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove.
 
Za nedozvoljeno parkiranje na ulici ili bilo kojoj drugoj saobraćajnoj površini kazna će biti 5.000 dinara, a za parkiranje na zelenom prostoru 25.000 dinara. Ukoliko se plati u roku od osam dana, kazna je upola manja.
 
Takođe, postoji i kazna od 25.000 dinara za vlasnika ukoliko u roku od osam dana od dana saznanja za učinjen prekršaj ne dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje upravlja vozilom i dokaz kojim se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja. Ovo se odnosi na one koji pokušaju da plaćanje izbegnu tvrdnjom da nisu oni vozili. 
Uvedeno je i da se sa 20.000 dinara kazni skrivanje registarskih tablica na vozilu, što bi činili oni koji pokušavaju da izbegnu kaznu za nepropisno parkiranje. 
 
Novčane kazne su znatno više za pravna lica. 
 
Grad očekuje da će prvih dana biti pisano i po 1.000 prekršaja dnevno. 
 
Dodajmo i da je Novi Sad, osim pet terenskih vozila "dacia sandero", koja su zajedno sa pratećom opremom plaćena 45,9 miliona dinara, kupio i deset električnih bicikala koje će komunalna milicija koristiti za istu namenu, ali u pešačkoj zoni, na trotoarima i biciklističkim stazama.  
  • NS 65

    26.04.2023 10:22
    @Vojko
    Na žalost, većinom vozila sa invalidskom nalepnicom upravljaju zdrave osobe i debelo zloupotrebljavaju povlastice koje ista nosi.
  • Petar

    25.04.2023 19:05
    @Vladimir
    Vladimire, pročitaj ZOPS i naći ćeš članove o mirujućem saobraćaju ( zaustavljanje i parkiranje) koji se odlukom lokalne samouprave mogu podvesti pod komunalni red. Onda, Gradska odluka i to je to... Već su to uradili Bgd i Niš...
  • Plaćač poreza

    25.04.2023 18:22
    Biće tu sasvim dovoljno vremena da se upale sva četiri na putu i ode do pekare, mesare, prodavnice i menjačnice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti