Čuveni strip "Cat Claw" Baneta Kerca na gotovo 600 stranica

Čuveni strip "Cat Claw" Novosađanina Baneta Kerca objedinjen je na gotovo 600 stranica.

Izdanje će 20. maja objaviti izdavačka kuća Fibra iz Zagreba, što je jedinstvena prilika za sve ljubitelje stripa.

"Bane je o pustolovinama Cat Claw nacrtao ukupno 44 epizode, koje je Fibra objedinila u ovom impresivnom, integralnom izdanju obogaćenom iscrpnim životnim intervjuom koji je s Banetom vodio Darko Macan", navodi se na sajtu Fibre.
Bane Kerac, jedan je od najznačajnijih predstavnika "drugog zlatnog perioda" jugoslovenskog stripa. Rođen je 1952. godine u Novom Sadu. Iza njega stoje junaci kao što su Ket Klou (Cat Claw), Kobra, poručnik Tara, Billy the Pljuc, Balkan Ekspres i mnogi drugi. Radio je i na licenciranim izdanjima među kojima su najpoznatiji Fantom, Tarzan i Veliki Blek. U devetu umetnost zaljubio se još pre nego što je prvi put seo u đačku klupu.
 
Cat Claw važi za njegov najlegendarniji lik, a evo šta je za 021.rs rekao kako je došlo do toga da crta superheroinu umesto superheroja.
 
"Toza i ja smo dobili zadatak da kreiramo tri lika koji če parirati Marvelovim superherojima. Kreirali smo Džiu, junakinju koja je parirala Crvenoj Sonji. U to vreme izašao je i Terminator, pa smo kreirali nekog polučoveka polumašinu koji se zvao Sajborg. I izmislili smo treću junakinju koja se zvala Ket Klou. Nekako mi je Ket Klou bila najprivlačnija. Ona je u stvari trebalo da bude pandan Spajdermenu. Mi nismo ni krili to, Ket Klou je otvoreno počela karijeru kao Spajdermen, znači sa paralelom da je Spajdermena ujeo radioaktivni pauk, pa da je on dobio osobine pauka. Ket Klou je ogrebala radioaktivna mačka pa je ona dobila osobine mačke. Uopšte nismo bežali od toga, čak u prvoj epizodi na jednoj od prvih strana se pojavljuje Piter Parker koji sa Meri Džejn sedi u parku, pričaju nešto i svađaju se", naveo je ranije Kerac.
 
On je za 021 pričao o tome kada se prvi put zainteresovao za crtanje, kako je tekao njegov kreativni put, o saradnji sa "Lukom Skajvokerom", ali i o nekim od njegovih najpoznatijih likova, o čemu opširnije čitajte u našem intervjuu OVDE.
  • oldtimer

    26.04.2023 06:59
    Stripovi zauvek
    Stripovi Andrije Maurovića su stripovi moje mladosti. Pratio sam i Kerca. Stripovi su bili i ostali moj hobi.
  • Sky

    26.04.2023 04:54
    Možda je CatClaw njegovo životno delo, ali tih 600 strana ne može se ni porediti sa stripovima Billy the Pljuc i Teekwan... Sećam se da sam čitao CatClaw kao klinac u nekim domaćim strip-revijama, ali kasnije, kad god bih naleteo na CatClaw, uvek bih preskočio te strane. Nikada nisam voleo te anatomski precizne crteže...
  • Mladen

    26.04.2023 02:21
    @stanko
    Strip ces moci da kupis u striparnici Alan Ford cim stigne kod nas, a izdanje je planirano za 20.05.2023.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.