Raste broj požara, vatrogasci neopremljeni

Iako se neodgovarajuća lokacija i oprema, te manjak ljudstva, godinama navode kao problemi novosadskih vatrogasaca, pri kraju mandata aktuelne vlasti, na rešavanju ovih problema gotovo ništa nije učinjeno.

Iako se neodgovarajuća lokacija i oprema, te manjak ljudstva, godinama navode kao problemi novosadskih vatrogasaca, pri kraju mandata aktuelne vlasti, na rešavanju ovih problema gotovo ništa nije učinjeno.

Novi Sad trenutno ima 95 vatrogasaca, što je skoro četiri puta manje u odnosu na evropske standarde. 

Na ovom primeru vidi se da vlasti nisu velikodušne kada je reč o zapošljavanju onih koji u državnim institucijama treba nešto konkreno da rade, a škrti su i kada je reč o opremanju. Iako je stanje daleko od dobrog, komandant novosadskih vatrogasaca, Dragoslav Klisura, kaže za Radio 021 da se ono nije negativno odrazilo na bezbednost građana. "Stižemo sve da odradimo. Prema našim ocenama i analizama, na najprofesionalniji način", kaže Klisura.

Još jedan od problema je to što kod nas ne postoji trening centar za obuku, pa ovaj težak posao vatrogasci uče samo na intervencijama. Koliko je vlast nezainteresovana za protivpožarnu zaštitu, pokazuje i činjenica da ništa nije urađeno ni na otvaranju bar još jedne, od nekoliko potrebnih vatrogasnih stanica u Novom Sadu. Tako će postojeća i neuslovna u centru, do daljeg ostati jedina u gradu.

Uprkos ovim činjenicama, zamenik gradonačelnika, Zoran Mandić, kaže da je Novi Sad zainteresovan za što veći stepen bezbednosti građana i imovine.

"Da podsetim da smo prošle godine, ako me sećanje ne vara, dali 24 miliona dinara za jedno novo vozilo, a za rad vatrogasnih društava i saveza ove godine je opredeljeno oko 5.600.000 dinara. Vi znate da su profesionalne vatrogasne službe u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne Grada. Tako da ovo što je Grad uradio je više neka donacija, nego redovna obaveza", kaže Mandić. I kada se kupi nešto novo od opreme, problem predstavlja nepostojanje kontinuiteta u finansiranju. To znači da se ne plaća odgovarajuće održavanje opreme, pa je logično što tek nema novca za opravku kada dođe do kvara.

Da bi sve još bilo gore, vatrogasci imaju posla više nego ikad. Od početka godine, vatrogasci su intervenisali 2.375 puta, što znači da će se do kraja 2011., taj broj opasno približiti rekordu postavljenom 2008. godine. Uzrok tome, u najvećem broju slučajeva je nepažanja, odnosno velika nezainteresovanost Novosađana kada je reč o zaštiti od požara, kaže Klisura.

"Vrlo često imamo da je neko u kući stavio na šporet neko jelo i otišao. I jednostavno tada dolazi do paljenja. Zatim, uzrok su neispravne instalacije, improvizacije. Automobile vozimo izuzetno stare, neispravni su sistemi za dovod goriva, elektroinstalacija, tako da je značajan broj požara na vozilima", kaže komandant novosadskih vatrogasaca. Svoj nesebičan doprinos znatnom povećanju broja požara, dali su i pojedini stanovnici prigradskih naselja, koji poljoprivredne površine pale bez ikakve obazrivosti.

Dok građani ne obraćaju dovoljno pažnje na važnost protivpožarne zaštite, kod onih na vlasti takva vrsta pažnje uopšte ne postoji, jer su je u potpunosti prepustili vatrogascima. Tako su se umesto povećanju broja vatrogasaca, usredsredili na povećanje broja nepotrebnih u javnim preduzećima, a umesto na kupovinu vatrogasnih vozila i opreme, na reklamiranje ministarstava u medijima ili pravljenje sajtova. (Dejan Stojičić)

  • Jazz

    08.11.2011 07:54
    Teško nama ako treba čekati neko odobrenja od Ivice Dačića...
    Poznato je koliko on "voli" Novi Sad...
  • LimanacNS

    08.11.2011 07:42
    Vatrogasci
    Dok se mi zamajavamo ruskim ambasadorom i tučom u marginalnoj stranci, ne daj Bože da krene neki ozbiljniji požar...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti