Okupljanje za mir i solidarnost i tribina "Srbija na prekretnici" povodom 9. maja

Obeležavanje 9. maja, Dana pobede i Dan Evrope, nije moguće bez pitanja koliko je Srbija danas udaljena od Evrope, njenih vrednosti i sloboda.
Tim povodom Novi optimizam organizuje dva događaja u Novom Sadu, u utorak, 9. maja.
Organizacije Zelena mreža Vojvodine, Građanske inicijative i pokret Novi Optimizam pozivaju na mirno okupljanje na platou kod spomenika posvećenom Žrtvama racije, u 17 časova.
 
Na tom mestu će se solidarisati sa građanima Ukrajine i odati počast svim žrtava fašizma.
Sa Keja žrtava racije, krenuće se u šetnju do Radničkog doma "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24, gde će se u 18 časova održati tribina "Srbija na prekretnici".
 
Na trbini će govoriti Vladimir Međak, član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, Ivan Medenica, profesor FDU i teatrolog, Olga Manojlović Pintar, istoričarka, i Boris Varga, politikolog i novinar. Razgovor moderira novinarka N1 Aleksandra Godfroa.
 
Na početku će se prisutnima obratiti predstavnici ambasade Ukrajine u Srbiji, i organizacija Građanske inicijative, Zelene mreže Vojvodine i Novog Optimizma.
"Na ovom skupu razmotrićemo položaj i stavove Srbije u agresiji Rusije na Ukrajinu, analizirati politike protivnih EU i udaljavanja Srbije od evropskih vrednosti, kao i šta društvo može da uradi povodom ruskog narativa, koji je u Srbiji u funkciji uništavanja osnovnih evropskih vrednosti mira, slobode, istine. Pre godinu dana, na isti dan, pokret Novi Optimizam je u Novom Sadu održao sličnu debatu, i danas pitanje je isto - Zašto Srbija nije promenila stav po pitanju njenog odnosa sa Rusijom", navode u Novom optimizmu.
 
Kako napominju, upravo zbog tog odnosa, Srbija dobija sve oštrija i najdirektnija upozorenja iz EU i sa zapada, posebno zbog neusaglašavanja sa odlukama EU protiv Rusiji. Iz Evrope stižu ocene da su "ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU", te da "nema usklađivanja sa restriktivnim merama EU protiv Rusije".
 
Zato Novi Optimizam u uslovima dominacije ruskog narativa u društvu, postavlja, kako navode, ključno pitanje za budućnost - Da li je moguća evropska perspektiva Srbije ako se nastavi urušavanje osnovnih vrednosti na kojima se EU temelji.
  • Srđan

    03.05.2023 05:30
    EU sada postoji samo formalno
    EU više u realnom životu ne postoji, već samo formalno, i to kao potpuno otuđena i odnarođena, parazitska administracije u Briselu i ništa više od toga. A ako u to ne verujete pitajte onda građane Francuske, Britanije, Nemačke - da li u realnom životu njihovom, njih, njihove rodbine i prijatelja, EU danas još uvek postoji ili ne. Izgleda da EU danas postoji samo u medijskoj propagandi u Srbiji. EU je odavno mrtva, a ista i još gora sudbina uskoro čeka i NATO PAKT.
  • Anonimus

    03.05.2023 03:55
    Od kako se priča o Evropskoj uniji preobratila u evroatlansko partnerstvo, Stari kontinent je zapao u nevolje, od energetskih do ratnih. Prvi korak je povratak na izvornu evropsku ideju, što bliže degolovskoj viziji ujedinjene kontinentalne Evrope, bez Anglosaksonaca...
  • Рон Џереми

    03.05.2023 00:35
    Ајде више нека се нарави трибина и да се објасне "европске вредности".
    За мене је то једна магловита прича иза које се сви скривају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti