Nestašica leka za pritisak u Novom Sadu: U prvoj polovini maja ponovo u apotekama

Lek za regulisanje pritiska "Nifelat" biće dostupan u apotekama u prvoj polovini maja, navode iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).
Nestašica leka za pritisak u Novom Sadu: U prvoj polovini maja ponovo u apotekama
Foto: Pixabay
Novosađanin koji se javio redakciji portala 021.rs rekao je da ovog leka u apotekama nema skoro mesec dana.
"'Nifelat' je jedan od jeftinijih lekova, a veoma efikasan u kontrolisanju hipertenzija", navodi on.
Ovaj lek se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska (hipertenzija) ili bola u predelu grudi (angina pektoris), a izdaje se na recept lekara.
 
Kako navode iz RFZO za 021.rs, do odlaganja u proizvodnji je došlo zbog kašnjenja u isporuci aktivne supstance nifedipin, koja pripada grupi lekova koji se nazivaju "blokatori kalcijumovih kanala".
 
"Kompanija Actavis, koja je nosilac dozvole za ovaj lek, nabavila je u međuvremenu aktivnu supstancu, tako da je proizvodnja nastavljena i već je proizvedena količina dovoljna za četvoromesečne potrebe našeg tržišta", navode.
 
Dodaju da će u naredna dva meseca biti proizvedena količina "dovoljna za dodatnih osam meseci snabdevanja, te će se snabdevanje ovim lekom potpuno normalizovati od sredine maja".
  • Kardiolog

    03.05.2023 23:14
    Nifelat
    Prepotopska terapija.
  • Eli

    03.05.2023 19:57
    Actavis
    Neverovatno je da ista kompanija, Actavis, proizvodi oba leka koja imaju široku upotrebu i oba su deficitarna. Actawell (antipsihotik) i Nifelat (antihipertenziv). Moja majka godinama pije Actawell. Nema ga već nekoliko meseci. Uspela sam u Bosni da nadjem zamenu. Lek se zove Kventiax 25 mg i ima istu aktivnu supstancu - kvetiapin! Cena je malo veća u odnosu na Actawell. Oko 11 eura. Znam da mnogo ljudi koristi ovaj lek i nadam se da će videti moj komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti