Škole u Novom Sadu imaju veliki problem sa obezbeđenjem - i to mora pod hitno da se promeni

Veliki broj škola u Novom Sadu se muči da obezbedi usluge fizičkog obezbeđenja. Razlog je slaba naplativost usluga privatnih firmi koje su licencirane i nude svoje usluge, a takvih je malo.
Škole u Novom Sadu imaju veliki problem sa obezbeđenjem - i to mora pod hitno da se promeni
Foto: Pixabay

Portal 021.rs u više navrata je pisao o problemu sa školskim obezbeđenjem u novosadskim školama, a nakon što se dogodio niz opasnih situacija u kojima je bilo i povređene dece.

Poslednji put o ovoj temi smo pisali pre nepunih godinu dana, u vreme svakodnevnih dojava o bombama u školama, a pitanje je aktuelno i nakon pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je stradao i čuvar.

Suština problema leži u činjenici da je obaveza finansiranja usluga fizičkog obezbeđenja u školama prebačena na roditelje, umesto da se ovim pitanjem - kako zakon nalaže, bavi lokalna samouprava, odnosno Grad Novi Sad.
 
Kako je poznato, u školama koje žele privatno obezbeđenje Savet roditelja donosi odluku, a potom se od roditelja traži da uplaćuju izvesnu sumu da bi školsko obezbeđenje čuvalo decu. O tome se sa izabranim firmama sklapa ugovor, koji se raskida ukoliko je naplativost mala. 
 
Budući da plaćanje obezbeđenja u školama nije zvanična obaveza, u nekim školama je naplativost oko 60 odsto. Tako je bilo u OŠ "Sonja Marinković" prošle godine, kada je privatna firma pretila roditeljima da će raskinuti ugovor ukoliko naplativost ne bude barem 85 odsto.
 
Zbog čega je obezbeđenje dece u javnoj ustanovi briga roditelja, a ne donosilaca odluka? Kako je tada rečeno u Gradskoj upravi za obrazovanje za naš portal, Grad Novi Sad nije ni razmatrao da ispuni svoju zakonsku obavezu - finansiranje usluge obezbeđenja u školama jer "saveti roditelja redovno izmiruju svoje obaveze".
 
"Da bi se utvrdilo da li je to izvodljiva opcija za Grad Novi Sad potrebno je utvrditi sve elemente vezane za obezbeđivanje sredstava iz budžeta Grada za ovu namenu, od pravnog osnova, potreba za uslugama obezbeđenja po školama, pa do finansijskih efekata realizacije takve mogućnosti", poručili su u Gradskoj upravi za obrazovanje.
Da je finansiranje privatnog obezbeđenja u novosadskom školama obaveza lokalne samouprave za 021.rs je objašnjeno u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, koji je poručio da nema osnov da razmatra ovu obavezu.
 
Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, svaka škola donosi akt kojim propisuje mere bezbednosti dece, a to čini u saradnji sa nadležnim organom jedinice lokalne samouprave. Prema zakonu, Savet roditelja dužan je da prati situaciju u vezi sa bezbednošću dece, ali ne i da finansira uslugu obezbeđenja.
 
Kako se navodi u ovom zakonu, u budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se sredstva za zaštitu i bezbednost dece i učenika.
  • Kojić

    07.05.2023 23:42
    Svi kilavi
    Da li vi idete po bankama, Bigu, Promenadi, Univeru itd. Da li vidite kakvo je "obezbeđenje"? Starci koji jedva hodaju, neke jadne žene koje se vuku po hodnicima po 10-12 sati u smeni. Tu su reda radi, zbog zakona a u suštini ništa. Još i nastradaju.
  • Pravda

    06.05.2023 18:43
    ?¿?
    Prvo treba da se zakon menja,jer ovlašćenja istih tih obezbeđenja prema maloletnim licima su ograničena,koliku silu mogu da primene prema istim,da li smeju da koriste silu u samoodbrani verovatno ne,a da ne budu posle tuženi od istih tih nasilnika ili njihovih roditelja,ovo mogu samo da preuzmu radnici MUP-a,mada su i njima ograničena ovlascenja!Prvo mora da se snizi starosna granica krivične odgovornosti ,da Centri ta soc.rad rade svoj posao,da zaposleni u školama rade svoj posao ,a be da ne minimalizuju svaki problem i guraju pod tepih,da nema zaštićenih i povlašćenih,jer deca to primete!!Moramo i mi kao društvo da se pogledamo u oči je smo sami na neke stvari uticali,da popravimo sto se popraviti može,a da nadlezna ministarstva rade svoj posao,da se ovo nikad vise ne ponovi! Da ne stavljmo ruke preko ociju i da su skole kao institucije odavno devastirane, ne može da se desi da se opijati prodaju u sko.dvoristima,da se lica kojima nije tu mesto noću skupljaju u istim,cigarete i alkohol da ne pominjemo,neko mora da odgovara za to! Mi koji smo odrasli u vremenu packi,cvrga i kada muva nije smela da se čuje,postali smo ljudi i nista nam falilo nije,korišćenje mob.telefona za vreme časova odmah ukinuti,pa bre ni digitron nismo smeli da koristimo na casu,ajde da svi stavimo prst na celo,da se slozimo u necem i sačuvamo ovu našu mladost!
  • @Anonymous

    06.05.2023 15:02
    Zato što ne možemo da posledice ne saniramo i ostavimo ih takve, niti možemo se narednih 10 godina praviti blesavi kao da problem ne postoji i ignorisati posledice kojih će verovatno još biti dok pokušavamo da rešimo uzroke. Nije pitanje ili-ili, moraju se sanirati i posledice i uzroci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti