Počele "Novosadske pozorišne igre"

Drugi međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade "Novosadske pozorišne igre" otvoren je večeras u Pozorištu mladih.
Počele "Novosadske pozorišne igre"
Foto: Grad Novi Sad

Festival je započeo predstavom "Koralina" u izvođenju glumačkog ansambla pozorišta domaćina, u režiji Jakuba Maksimova, po noveli Nila Gejmena.

"Ovaj festival predstavlja priliku da se deca okrenu pravim vrednostima i u svetlu tragičnih događaja koje su nas sve pogodili, neophodno je da se deca više usmeravaju na pozorište, igru i druženje, negujući prave vrednosti koje krase detinjstvo i odrastanje", rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. 
"Iako je godina u kojoj je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture iza nas, Grad nastavlja da podržava ovu manifestaciju koja okuplja profesionalna lutkarska i dečja pozorišta iz regiona i Evrope. Svi oni na jednom mestu na najlepši način kroz pokret na sceni pretvaraju magiju sveta mašte u stvarnost, oživljavajući bajke i basne pred publikom. Najbolji lutkari i profesionalni glumci će svojim scenskim nastupima, uz pomoć svetla i senki i zanimljivih kostima na raskošan način približiti publici lutkarsku scenu i oplemeniti decu kojoj je ovo možda prvi susret sa pozorištem", naveo je Rožić. 
 
On je pozvao Novosađane da dođu u Pozorište mladih i da uživaju sa svojim mališanima.
 
Po izboru selektora i direktora festivala Mihajla Nestorovića, u konkurenciji za nagrade, publika će videti dvanaest evropskih pozorišnih ostvarenja za decu i mlade. 
 
To su budimpeštanski "San letnje noći", riječke "Zamrznute pjesme", celjska "Koza na sudu u Višnjoj gori", banjalučko "Bio jednom jedan lav", skopsku "Ronju", telavivsko "Kada je sve bilo zeleno", beogradske "Hajdi" i "Mogućnost zabavljanja kod ptica", špansku "Geometriju duše", podgoričko "20.000 milja pod morem", bugarsku "Alisu u svetu ogledala" i berlinske "Klovnovske kuće". 
 
Festival traje do 15. maja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti