Studenti nedovoljno informisani o programima razmene

Razmena studenata u okviru različitih programa postala je trend među onima koji žele da usavrše znanje i ujedno provedu jedan, ili dva semestra na nekom od evrospskih univerziteta.
Razmena studenata u okviru različitih programa postala je trend među onima koji žele da usavrše znanje i ujedno provedu jedan, ili dva semestra na nekom od evrospskih univerziteta.


"Erasmus Mundus" i "Forecast" samo su neki od programa razmene studenata sa kojim Univerzitet u Novom Sadu ima saradnju i preko kojih se organizuje razmena. Međutim, studenti koji imaju želju da provedu od 6 do 10 meseci na nekom od evropskih univerziteta  i uz to dobiju stipendiju nisu dovoljno informisani o uslovima i pojedinostima konkursa.

"Čula sam za program razmene studenata ali ne znam nikakve pojedinosti o tome, ne znam kakvi su uslovi potrebni da bi se negde otputovalo."

"Ne znam dovoljno, ali svakako me interesuju masteri u inostranstvu i voleo bih više da mogu da dobijem informacija ili na fakultetu ili negde drugo organizovano. Mislim, da studenti ne znaju kakve sve mogućnosti postoje."

"Zainteresovan  sam za razmenu studenata samo što ne znam gde da se informišem, ali želeo bih da učestvujem u jednom takvom programu. Mislim da je to jedno dobro iskustvo."

Kako kaže studentkinja Filozofskog fakulteta Tanja Stošić, koja je bila na  prošlogodišnjoj razmeni u okviru programa "Erasmus Mundus" u Beču, u potrazi za informacijama oslanjala se isključivo na internet.

"Tražila sam po interenetu da li postoji mogućnost za studiranje u Beču. Na sajtu našeg fakulteta sam našla da je otvorena Kancelarija za međunarodnu saradnju. Tamo sam dobila informacije i smernice na koji način da apliciram za razmenu. Koliko sam uspela da zaključim, studentima je uglavnom problem da napišu motivaciono pismo na engleskom jeziku, a često odustaju od ideje i zbog proseka ocena", navodi Tanja za Radio 021.

Međutim, kako ističe, prosek nije od presudnog značaja. "Ono što sam mislila da mi je presudno za odlazak a što su mi mnogi potvrdili jeste to da mi je potreban visok prosek. Međutim, nakon što sam razgovarala sa saradnicom shvatila sam da to uopšte nije bitno tako da smatram da kao i ja, svi studenti koji zaiste žele da odu na razmenu to i mogu", priča naša sagovornica.

Saradnica za međunarodnu saradnju Ljilljana Siriški za Radio 021 ukazuje na još jednu od bitnih stavki prilikom konkurisanja. "Vrlo je važno pomenuti jedan od najbitnijih dokumenata za razmenu, a to je ugovor o učenju gde student navodi šta sve želi da sluša na ponuđenom Univerzitetu, koje ispite da polaže. Na osnovu toga se donosi odluka da li će zahtev studenta biti prihvaćen. Iz tog razloga svim studentima toplo preporučujem da napišu dobro motivaciono pismo i da sastave dobar ugovor o učenju kako bi Univerzitet mogao da donese pravu odluku", navodi Siriški.

Svake godine, iz Srbije na razmenu ode oko 700 studenata. Ovaj broj se može i povećati. Potrebno je samo da se studenti na vreme informišu i ne stide da pokucaju na vrata kancelarije za međunarodnu saradnju , gde će dobiti sve odgovore koji ih interesuju.

  • studentkinja

    15.11.2011 12:06
    @ QWERTY
    Kancelarija ti je na Trgu Dositeja Obradovića 5(Kula FTN-a, IV sprat)
  • qwerty

    15.11.2011 08:45
    pitanje za 021
    Gde se nalaze ta vrata kancelarije za međunarodnu saradnju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti